Ένα βήμα πριν από τη βοήθεια η Ελλάδα

Επιστολή προς EE, ΔΝΤ, ΕΚΤ απέστειλε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ζητά διαβουλεύσεις πάνω σε πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών. Πρόκριμα για χρήση της βοήθειας. Τη Δευτέρα στην Αθήνα τριμερής αποστολή.

Ένα βήμα πριν από τη βοήθεια η Ελλάδα
Επιστολή προς την Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.  

Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με τους εν λόγω φορείς πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο υποστήριξης αυτού του προγράμματος, από το πακέτο στήριξης που έχουν σχεδιάσει η ΟΝΕ και το ΔΝΤ, εφόσον η χώρα μας ζητήσει την ενεργοποίησή του.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η επιστολή αποσκοπεί στο να είναι ετοιμοπόλεμος ο μηχανισμός στήριξης ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί αμέσως σε περίπτωση που ζητηθεί από την Ελλάδα.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν πως η επιστολή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αίτημα ενεργοποίησης της στήριξης, αλλά διευκρίνισης των όρων της.

Σε λίγες ώρες φτάνουν στη Μαδρίτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν καθώς και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωσταντίνου, ενώ αύριο το πρωί η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου θα συζητηθει στο Eurogroup.

Τη Δευτέρα αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα αποστολή από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για συζητήσεις πάνω στον μηχανισμό στήριξης.


Τι επισημαίνουν πηγές στο Eurogroup

Πηγές από το Eurogroup θεωρούν ότι η επιστολή -πέραν του δημοσιεύματος της "Wall Street Journal"- επιδιώκει την άμεση αποσαφήνιση των όρων που ακόμα συζητούνται.

Μετά και την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, διαπιστώθηκε ότι το ΔΝΤ προτιμά να υποβάλει ξεχωριστούς όρους χρηματοδότησης που αφορούν σε χρονοδιαγράμματα, στην εκταμίευση των κονδυλίων, μέτρα για το 2011 και το 2012 και σε μεταρρυθμίσεις. Η Ε.Ε. και η ΕΚΤ επιθυμούν κοινή εποπτεία ώστε να μην υπονομευθεί η συνθήκη του Μάαστριχτ.


Κομισιόν: Τυπικός και τεχνικός ο χαρακτήρας της επιστολής

Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον κ. Όλι Ρεν, τον κ. Ντομινίκ Στρος Καν και τον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου κ. Αμαντέο Αλταφάζ κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις, οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


ΔΝΤ: Ενδιαφέρον από την Ελλάδα για τριετή "προληπτική" συμφωνία


Η Ελλάδα εξέφρασε ενδιαφέρον για τριετή προληπτική συμφωνία με το ΔΝΤ, δήλωσε στέλεχος του ταμείου στο Reuters.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ να υπερβεί το 1/3 ενός συνολικού πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επίσκεψη του μικτού κλιμακίου του ΔΝΤ με στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην Αθήνα θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, στελέχη του ΔΝΤ θα βρεθούν στην Αθήνα τη Δευτέρα, όπου θα ξεκινήσουν συζητήσεις με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε το ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος Καν, σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον ρόλο του ταμείου, σε πολυετές πρόγραμμα, εάν η Αθήνα το ζητήσει. 

Το πρόγραμμα θα συνάδει με τις συμφωνίες των Ευρωπαίων ηγετών στο Eurogroup την προηγούμενη Κυριακή, 11 Απριλίου, υπογράμμισε ο κ. Στρος Καν.   

Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ επισημαίνει πως το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν έχει καθοριστεί, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ε.Ε.

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα ζήτησε συζητήσεις, δεν προχώρησε σε επίσημη επιστολή που να ζητά οικονομική βοήθεια. "Θα συνεργαστούμε τάχιστα με τις ελληνικές αρχές και την Ε.Ε. για την Ελλάδα", σημειώνει, τονίζοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι θα παρουσιάσει δικό του πρόγραμμα στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου, το οποίο θα συνάδει με τις πολιτικές που η Ελλάδα αποφάσισε σε συνεργασία με την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αναφορικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα μπορούσε να δανειστεί η Ελλάδα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι εάν η χώρα ζητούσε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ -ή τρεις φορές τη συμμετοχή της στο ταμείο- το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,26%.

Ειδικότερα, το επιτόκιο μιας πιθανής χρηματοδότησης θα διαμορφωνόταν στο 2,26% για ποσό έως 3 δισ. ευρώ και στο 3,26% για το υπόλοιπο έως το ποσό των 10 - 15 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι η συμβολή του ΔΝΤ στο "πακέτο" βοήθειας.


Πώς είδαν οι αγορές την επιστολή Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να έχει το χαρακτήρα "αυτοδέσμευσης" της χώρας μας σε ένα πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών που θα έχει την έγκριση τόσο της ευρωζώνης όσο και του ΔΝΤ. 

Πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, για το πρώτο βήμα της ελληνικής κυβέρνησης σε μια επιταχυνόμενη πορεία προς την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης (κατεύθυνση προς την οποία πιέζουν σθεναρά οι αγορές), πιθανώς, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το χρηματιστήριο πάντως φαίνεται ότι ήδη "προεξοφλεί" (με σημαντική άνοδο των τραπεζών) ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την εκ μέρους μας αίτηση ενεργοποίησης του πακέτου στήριξης, στο αμέσως προσεχές διάστημα. 

Ωστόσο, κατόπιν και της δημοσιοποίησης της επιστολής, η επίδραση στα spreads των ελληνικών ομολόγων φαίνεται να είναι ελάχιστη.


*ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την παρακάτω επιστολή:

"Προς

Κύριο Olli Rehn,
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κύριο Dominique Strauss-Kahn
Managing Director
Δ.Ν.Τ.

Κύριο Jean-Claude Trichet
Πρόεδρο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα



Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Παπακωνσταντίνου"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v