Παπακωνσταντίνου: Στόχος το έλλειμμα στο 8,7%

Ο στόχος μείωσης του ελλείμματος παραμένει στο 8,7%, δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παπακωνσταντίνου: Στόχος το έλλειμμα στο 8,7%
"Ο στόχος μείωσης του ελλείμματος παραμένει στο 8,7%", δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό  MEGA σήμερα 6/4, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέον, διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις υποτιθέμενες δηλώσεις ότι η Ελλάδα θα ζητήσει αλλαγές στους όρους της συμφωνίας του Eurogroup περί οικονομικής στήριξης της χώρας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αν έγιναν, είναι τελείως ανυπόστατες".

Παράλληλα τόνισε ότι δε έχει ζητηθεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός προστασίας από την Ε.Ε και το ΔΝΤ ενώ σημείωσε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει καλύψει τις ανάγκες του για τον Απρίλιο και ότι υπάρχει περιθώριο ενός μήνα έως ότου δανειστούμε ξανά το Μάιο.

Εντούτοις ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με τόσο υψηλά επιτόκια.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, αν η Eurostat βρήκε το έλλειμμα πάνω από το 14% ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι το έλλειμμα του 2009 επηρεάζεται μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη της αναμενόμενης με συνέπεια το 12,7% του ελλείμματος να γίνει 12,9%. Ωστόσο ο στόχος μείωσης του ελλείμματος για το 2010 παραμένει ακέραιος χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα, τόνισε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρίνιζε τα εξής:

Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης. Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τους εταίρους της.

Όπως όμως έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

Η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας εξαρτάται από την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση.

Ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και εντός του στόχου που έχει τεθεί ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τον τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το ασφαλιστικό, τη λειτουργία του κράτους, και την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας.

Οι αλλαγές αυτές διασφαλίζουν την μείωση του δημοσίου ελλείμματος, τον έλεγχο της πορείας του δημόσιου χρέους, αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


*** Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του κ. Παπακωνσταντίνου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v