Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠ: Απαγορεύεται το χτίσιμο στους ακάλυπτους

Το χτίσιμο σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, ακόμα και από αυτούς που έχουν την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του χώρου, είναι απαγορευμένο, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

ΑΠ: Απαγορεύεται το χτίσιμο στους ακάλυπτους
Το χτίσιμο σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, ακόμα και από αυτούς που έχουν την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του χώρου, είναι απαγορευμένο, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπόθεση έχει ως εξής: Στην Κέρκυρα το 1973 με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και κανονισμό πολυκατοικίας παραχωρήθηκε η χρήση τμήματος 400 τ.μ. του ακάλυπτου χώρου πολυκατοικίας σε τέσσερις ιδιοκτήτες. Το 1988 οι ιδιοκτήτες που είχαν την αποκλειστική χρήση των 400 τ.μ. του ακάλυπτου χώρου κατασκεύασαν από γκρο μπετόν τρεις εξώστες ύψους περίπου από 1,20 έως 1,50 μ. ο καθένας, οι οποίοι ξεκινούσαν από τη στάθμη του εδάφους και έφθαναν μέχρι το ύψος του υπερυψωμένου ισογείου όπου βρίσκονταν τα διαμερίσματά τους.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι οι επίμαχες ενέργειες των ιδιοκτητών "αντίκεινται στον νόμο και στη συστατική πράξη της οριζόντιας ιδιοκτησίας και συνεπώς είναι απαγορευμένη, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτοί είχαν την αποκλειστική χρήση των συγκεκριμένων τμημάτων του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου, διότι το γεγονός αυτό δεν τους παρέχει συγχρόνως και το δικαίωμα να το περικλείσουν με κατασκευή εξωστών από γκρο μπετόν, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτόν αίρεται τελείως ο φυσικός προορισμός του ακάλυπτου χώρου που είναι ο φωτισμός και ο αερισμός της οικοδομής, και παραβιάζεται ο κανονισμός ως προς τη φύση του χώρου αυτού που πρέπει να παραμείνει ακάλυπτος και ελεύθερος".

Παράλληλα, αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα, "έκαστος των συνιδιοκτητών δικαιούται να κάνει απόλυτη χρήση των κοινών πραγμάτων και να προβαίνει στην επισκευή και ανανέωση αυτών, υπό τον όρο να μη βλάπτει τα δικαιώματα των λοιπών συνιδιοκτητών ούτε να μεταβάλει τον συνήθη προορισμό αυτών".

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτη δικαστική απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι "οι συνιδιοκτήτες μπορούν με συμβολαιογραφικώς καταρτιζόμενη σύμβαση, που υπόκειται σε μεταγραφή, να ρυθμίσουν τη χρήση κοινόκτητου και κοινόχρηστου πράγματος, όπως επιθυμούν, στο πλαίσιο δε αυτής της ρύθμισης δεν αποκλείεται η επιφύλαξη της χρήσεως κοινόχρηστου χώρου αποκλειστικώς υπέρ κάποιου ή κάποιων από αυτούς, με την έννοια ότι οι λοιποί συνιδιοκτήτες θα αποκλείονται της σύγχρησης του κατ’ αρχάς προορισθέντος ως κοινόχρηστου χώρου".

Κατόπιν αυτών, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση των ιδιοκτητών διαμερισμάτων, οι οποίοι είχαν και τη μερική αποκλειστική χρήση του ακάλυπτου χώρου, που ζητούσαν να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση, η οποία δικαίωσε άλλους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της ίδιας πολυκατοικίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v