"Χλιαρό" μήνυμα από δανεισμό-Στο 5,9% το επιτόκιο

Μούδιασε την αγορά το χαμηλό ύψος προσφορών και η άνοδος των spreads. Στο 5,9% το επιτόκιο. Τι απαντά ο ΟΔΔΗΧ και γιατί δηλώνει ικανοποιημένος από την έκδοση των 7ετών. Μήνυμα εμπιστοσύνης η κάλυψή της.

Χλιαρό μήνυμα από δανεισμό-Στο 5,9% το επιτόκιο
Μούδιασμα στην αγορά προκάλεσε το χαμηλό ύψος προσφορών για την έκδοση επταετών ομολόγων ελληνικού Δημοσίου με τα spreads των παλαιών εκδόσεων να διευρύνονται, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη του ΟΔΔΗΧ δηλώνουν ικανοποιημένα καθώς η επιτυχία της έκδοσης αποτελεί μήνυμα εμπιστοσύνης από τις αγορές.

Το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν προσφορές της τάξης των 7 δισ. ευρώ από συνολικά 200 πελάτες για έκδοση ύψους 5 δισ. ευρώ, ενέτεινε εκνευρισμό στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καθώς και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Τα spreads των πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων διευρύνθηκαν περαιτέρω με του διετούς να ενισχύεται στις 384 μονάδες βάσης και του τριετούς στις 419 μ.β. Το spread του επταετούς κυμαίνεται στις 327 μονάδες βάσης και των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας στις 320 μ.β.

Διαχειριστές ομολόγων εκτιμούν ότι παρά την εορταστική ραστώνη σε Ελλάδα και εξωτερικό λόγω των αδειών του Πάσχα το ποσό των προσφορών είναι χαμηλό, και αποτυπώνει την παραμένουσα επιφυλακτικότητα των αγορών μετά την πολιτική κρίση που προκάλεσε η κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί την θεσμοθέτηση μηχανισμού.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν υπήρξε ικανή προετοιμασία πιθανώς λόγω του ελάχιστου χρόνου που μεσολάβησε από το Συμβούλιο Κορυφής ως την έκδοση. Το γεγονός ότι δεν δηλώθηκε κατηγορηματικά από την αρχή ότι το Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ και αναφέρθηκε ότι θα αντλήσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ και εν συνεχεία γύρω στα 5 δισ. ευρώ μείωσε την πίεση στην υφιστάμενη ζήτηση.

Ο ΟΔΔΗΧ από την πλευρά του απαντά ότι τα επταετή ομόλογα δεν αποτελούν παραδοσιακά προσφιλή επενδυτική τοποθέτηση σε αντίθεση με τα τριετή, πενταετή και δεκαετή. Η κάλυψη επομένως της έκδοσης και με επιτόκιο μάλιστα κοντά στο 6% σε μια εορταστική περίοδο δείχνει ότι αποκαθίσταται εκ νέου η αξιοπιστία της χώρας.

Στελέχη του ΟΔΔΗΧ τόνισαν στο euro2day ότι πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη έκδοση (η 7ετία) η οποία προσελκύει κυρίως ασφαλιστικές εταιρίες και κεντρικές τράπεζες και τόνιζαν με νόημα ότι κατόπιν της σημερινής έκδοσης το ελληνικό δημόσιο κλείνει το Μάρτιο με περισσότερα από 12 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα.

Αυτό αποτελούσε και τον πρώτο στόχο της συγκεκριμένης έκδοσης, όπως έχει γράψει από το πρωί το Euro2day. Ταυτόχρονα, το μικρό ύψος προσφορών δεν εμπόδισε να βγει μια αποδεκτή τιμολόγηση για το Δημόσιο.

Η χαμηλή τιμολόγηση σε σχέση με το ύψος των προσφορών οφείλεται στο μεγάλο όγκο τελικών πελατών που έκαναν προσφορές, καθώς το σχήμα της κοινοπραξίας αποτελείται από τράπεζες (Credit Agricole, SoGen, ING) με ισχυρό χαρτοφυλάκιο τελικών πελατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα 2/3 των κεφαλαίων που άντλησε το δημόσιο προέρχονται από ξένους θεσμικούς επενδυτές και το υπόλοιπο 1/3 από Έλληνες θεσμικούς. Το 60% των κεφαλαίων προήθλε από ευρωπαικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δανεισμού του δημοσίου ακολουθεί στις 13 Απριλίου η "δημοπρασία" Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 6 και 12 μηνών αντίστοιχα. Ακολούθως στις 20 Απριλίου θα δημοπρατηθούν ΕΓΕΔ διάρκειας 3 μηνών.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Στις 29 Μαρτίου 2010 τιμολογήθηκε η νέα κοινοπρακτική έκδοση 7-ετούς ομολόγου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 20 Απριλίου 2017, με τους ακόλουθους όρους :

Εκδότης : Ελληνική Δημοκρατία

Ποσό έκδοσης : 5,0 δις Ευρώ

Λήξη : 20 Απριλίου 2017

Τοκομερίδιο : 5,90%

Τιμή : 99,428

Περιθώριο : +310 μβ vs mid-swaps, ισοδύναμο με 334,3 μβ
vs DBR 3.75% Ιανουαρίου 2017

Ημερ. Διακανονισμού : 7 Απριλίου 2010

Κύριοι ανάδοχοι : Alpha Bank, EMPORIKI, ING, BofA-ML, SG CIB

Πιστοληπτική ικανότητα : A2 (Moody’s), ΒΒΒ+ (S&P), ΒΒΒ+ (Fitch), Α-(R&I)

Τόπος εισαγωγής : Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Πολλαπλότητα : 1.000

Προμήθεια : 0,17%

Νομοθεσία : Ελληνική

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v