Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Weber: "Παράθυρο" για αποδεκτά ομόλογα από ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ενδέχεται να κάνει αποδεκτά κρατικά ομόλογα με χαμηλότερες αξιολογήσεις έναντι των minimum αποδεκτών, ως εχέγγυα εάν τεθεί υψηλότερο premium ρίσκου, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, κ. Αxel Weber. Τι είπε για CDS, Ελλάδα.

Weber: Παράθυρο για αποδεκτά ομόλογα από ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να κάνει αποδεκτά κρατικά ομόλογα με χαμηλότερες αξιολογήσεις έναντι των minimum αποδεκτών, ως εχέγγυα εάν τεθεί υψηλότερο premium ρίσκου, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ, κ. Αxel Weber.  

"Δεν είναι αναγκαστικά η μόνη λύση να έχουμε ένα επίπεδο αξιολόγησης, κάτω του οποίου κόβεται η πρόσβαση στην κεντρική τράπεζα", σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. "Θα μπορούσαμε να θέσουμε υψηλότερο premium, να θεσπίσουμε πλαίσιο για τα εχέγγυα που θα έχει μεγαλύτερη συνέχεια. Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί , αλλά στην παρούσα φάση δεν αποτελεί πρόβλημα".   

Σημειώνεται ότι πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, έχουν δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει ο σχεδιασμός περί σύσφιξης των κανονισμών για την αποδοχή τίτλων ως εχέγγυα από τα τέλη του έτους. Εάν δεν αλλάξει το πλάνο, η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτούς τίτλους με ελάχιστη αξιολόγηση Α-.

Εάν η Moody's υποβαθμίσει την Ελλάδα σε Β, όπως ήδη έχουν κάνει η Fitch και η S&P, οι τράπεζες δεν θα μπορούν από τον Ιανουάριο του 2011 να λαμβάνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, καταθέτοντας ως εχέγγυα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ο κ. Weber εκτίμησε ότι το ελληνικό έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω του ορίου του 3% ταχύτερα από το γερμανικό έλλειμμα.

Ο κ. Weber σημειώνει ότι οι συζητήσεις για διάσωση της Ελλάδας είναι "αντιπαραγωγικές", προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των μέτρων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν τάσσεται υπέρ του σχεδίου για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, εάν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης, ενώ θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια στα CDSs, προβλέποντας ότι λογικά θα υπάρξει νομοθέτηση της εν λόγω αγοράς.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v