Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις προτεραιότητες στη "βαλίτσα" του Ρεν

Θέμα νέας δέσμης μέτρων για περιορισμό του χρέους, με αντάλλαγμα τη βοήθεια της ΕΕ, αναμένεται να θέσει ο Ο. Ρεν. Οι τέσσερις προτεραιότητες, οι κρίσιμες ημερομηνίες και η απειλή των κυρώσεων.

Τέσσερις προτεραιότητες στη βαλίτσα του Ρεν
Πίεση για γρηγορότερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους αναμένεται να ασκήσει ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν που κατέφθασε τα ξημερώματα στη χώρα μας.

Έχοντας ανά χείρας το πόρισμα του μικτού κλιμακίου του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, θα θέσει θέμα για νέα δέσμη μέτρων που θα αποσκοπεί κυρίως σε σημαντικό περιορισμό του χρέους από φέτος. Την ίδια στιγμή, βάζει στο τραπέζι το απαραίτητο "καρότο", που δεν είναι άλλο από τη βοήθεια που ετοιμάζει η Ε.Ε. προς τη χώρα μας.

Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε. θα συναντηθεί στις 10:30 το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, στη 1 με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη, ενώ η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί στις 16:15.

Ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του κυρίου Ρεν αναφέρουν ότι οι προτεραιότητες του επιτρόπου είναι οι εξής:

1. Να διασφαλιστεί ότι φέτος η μείωση του ελλείμματος θα είναι τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, ακόμα και αν το έλλειμμα αναθεωρηθεί προς τα πάνω και η ανάπτυξη προς τα κάτω. Ισχυροποιείται το ενδεχόμενο οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν να δείχνουν έλλειμμα άνω του 13% του ΑΕΠ και ύφεση από 1% - 2% για το 2010.

2. Κατά την Ε.Ε., το ελληνικό ΠΣΑ δεν προνοεί φέτος ικανοποιητική μείωση του χρέους. Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, η μόνη μείωση που σημειώνεται θα υπάρξει από το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, που όμως λόγω της κρίσης θεωρήθηκε άκρως αισιόδοξο. Ήδη η Κομισιόν ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση και γενική αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, ενώ η ΕΚΤ επιμένει πως πρέπει να υπάρξει δέσμευση της Ελλάδας, εάν τα φετινά έσοδα είναι πέραν του στόχου, ο όποιος πλεονασμός να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη μείωση του χρέους και όχι για πακέτα στήριξης.

3. Ανάμεσα στις "απαιτήσεις" του επιτρόπου είναι και η άποψη της ΕΚΤ ότι το πάγωμα μισθών πρέπει να εφαρμοστεί έως ότου το έλλειμμα υποχωρήσει κάτω από το 3%, όσα χρόνια και να πάρει αυτό. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι διάχυτη η άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα από 3 χρόνια για να πιάσει τον στόχο του 3%.

4. Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στον τομέα της υγείας πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων και των αυξήσεων και εξισώσεων των ορίων ηλικίας.

Το αγκάθι στις διαβουλεύσεις είναι το πόρισμα των ελεγκτών του μικτού κλιμακίου που επισκέφθηκε τη χώρα μας και η απόκλιση ύψους 2% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε στους φετινούς στόχους. Η απόκλιση αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 4,5 - 5 δισ. ευρώ, "όμως δεν σημαίνει ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι αυτού του ύψους", αναφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι.

"Το μικτό κλιμάκιο της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αποτελούνταν από υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν είχαν εξουσιοδότηση ούτε να προτείνουν ούτε να διαπραγματευτούν μέτρα" αναφέρει στενός συνεργάτης του κ. Ρεν.

"Η επίσκεψη ήταν τεχνικού επιπέδου και στόχο είχε τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών ώστε να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα ρίσκα που εμπεριέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας".

Ουσιαστικά, το ύψος των επιπρόσθετων μέτρων θα κριθεί μετά τις συναντήσεις του κ. Όλι Ρεν με τους κ. Παπακωνσταντίνου, Πάγκαλο, Λοβέρδο και τις κ. Κατσέλη και Ξενογιαννακοπούλου, που θα κληθούν από την Κομισιόν να αναλάβουν τις επιπρόσθετες περικοπές.

Ο υπουργός Οικονομίας ελπίζει ότι η καλύτερη του αναμενομένου πορεία του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο θα χαλαρώσει τις απαιτήσεις και τα μέτρα που έπονται δεν θα ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο η αύξηση των καθαρών εσόδων ήταν της τάξεως του 16,6% έναντι στόχου για 10,8%. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 10,7% έναντι στόχου 2,8%.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία είναι η 9η Μαρτίου όπου συνεδριάζει το συμβούλιο των επιτρόπων και θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της πορείας του προϋπολογισμού. Ακολούθως, στις 15 Μαρτίου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, όπου και θα καταλήξουν εάν βαδίζουμε καλώς, εάν τα μέτρα είναι επαρκή, ή αν χρειάζεται να προχωρήσουν οι ίδιοι οι υπουργοί στην υπαγόρευση μέτρων-συστάσεων.

Σε περίπτωση που μέχρι τότε οι εταίροι μας δεν ικανοποιηθούν, έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του άρθρου 104 (13) της συνθήκης του Μάαστριχτ και με πλειοψηφία 2/3 (άνευ ελληνικής ψήφου) να επιβάλουν τα μέτρα που θεωρούν πιο κατάλληλα για τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αύξησε ακόμα περισσότερο τις πιέσεις προς την Ελλάδα λέγοντας πως, εάν οι προσπάθειες της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν, θα έρθουν οι κυρώσεις βάσει του άρθρου 104 (11) της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να:
 
- Δημοσιεύει συγκεκριμένες πληροφορίες πριν εκδώσει ομολογίες και χρεόγραφα. Ποιες θα είναι οι πληροφορίες αυτές θα αποφασίζουν από κοινού η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το Eurogroup.

- Υποστεί αναθεώρηση των όρων δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με σχετική εντολή μπορεί να παγώσει οποιαδήποτε χορήγηση δανείου προς τη χώρα μας.

- Καταβάλλει χρηματικό ποσό εγγυήσεων μέχρι να διορθωθεί το έλλειμμα.

- Υποστεί πρόστιμα από την Ε.Ε. Το ύψος αποφασίζεται και πάλι από την τρόικα.

Οι κυρώσεις αυτές φαντάζουν "χαλαρές" μπροστά στα μέτρα που καλείται να λάβει η χώρα μας. Όμως, για την αγορά ομολόγων τέτοιες δηλώσεις αλλά και η πιθανή επιβολή των ποινών θα εκτοξεύσουν την κερδοσκοπία και συνεπώς τα spreads των ομολόγων και το κόστος δανεισμού στα ύψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v