Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπιρμπίλη: Νέα ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση

Την κατάθεση νέας ρύθμισης για τη «διπλή ανάπλαση» σε Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικό προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Μπιρμπίλη: Νέα ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση
Την κατάθεση νέας ρύθμισης για τη «διπλή ανάπλαση» σε Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικό προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη αντίθεσή της με τη διάταξη που ψηφίστηκε επί ΝΔ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

«Η ρύθμιση η οποία είχε ψηφιστεί, δεν ωφελεί σε τίποτα το αστικό περιβάλλον και δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έγιναν ήδη οι συνεννοήσεις με αρμόδιους φορείς και πολύ σύντομα θα παρουσιάσει τη δική της ρύθμιση και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπιρμπίλη.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ για το «ιστορικό κέντρο της Αθήνας», η κ. Μπιρμπίλη έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, σημειώνοντας ότι μεμονωμένες και αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν λύνουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, αντίθετα, οδηγούν στην όξυνση τους.

Με αφορμή τις επίμονες επισημάνσεις μελών της επιτροπής, η κ. Μπιρμπίλη στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των υποβαθμισμένων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως κοινωνικό και όχι πολεοδομικό.

«Η συγκέντρωση εξαθλιωμένων μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα καταστολής, ούτε με ακρότητες και ακατάλληλες παρεμβάσεις. Μόνο μέσα από διάλογο με την κοινωνία, με συντονισμένες κινήσεις φορέων και με ολοκληρωμένα προγράμματα που θα δίνουν καίριες λύσεις, θα έχουμε αποτελέσματα», υπογράμμισε.

«Ξεκινάμε από τώρα μικρές παρεμβάσεις, ενώ σε ένα μήνα», διευκρίνισε, «ολοκληρώνεται η μελέτη για τις επιβαρυμένες και υποβαθμισμένες περιοχές Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Νικολάου και Αχαρνών.

Ειδικότερα, για την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, η υπουργός σημείωσε πως «είναι απόλυτη ανάγκη συντονισμού της κρατικής εξουσίας και στο πλαίσιο αυτό ξεκινάει στενή συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Υποδομών» και γνωστοποίησε ότι «σύντομα θα υπάρξει μια Ομάδα Δράσης που θα αντιμετωπίζει επί τόπου τα προβλήματα σε συνεργασία και με τους κατοίκους της περιοχής».

Η υπουργός Περιβάλλοντος πρόσθεσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται σύντομα η μελέτη για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας σε συνάρτηση με την δημόσια συγκοινωνία. «Το κέντρο πρέπει να είναι για το πεζό και τον ποδηλάτη και όχι για το αυτοκίνητο. Οι πεζοδρομήσεις πρέπει να γίνουν προσεκτικά και να είναι ταυτισμένες με την δημόσια συγκοινωνία και το τραμ», κατέληξε η κ. Μπιρμπίλη.


Βωβός: Θετική εξέλιξη η νέα ρύθμιση

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν από την πλευρά της εταιρίας Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση για την υπόθεση της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση σε ότι αφορά στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος (έχουν ήδη παρέλθει δεκαπέντε μήνες από την αναστολή των εργασιών ανέγερσης του εμπορικού κέντρου) και κατά συνέπεια μια τέτοια πρωτοβουλία «ξεκολλά» την υπόθεση, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η καινούργια ρύθμιση.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν πως στη νέα ρύθμιση προφανώς θα ληφθούν υπόψη οι επιμέρους συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του νόμου της Διπλής Ανάπλασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v