Παπακωνσταντίνου για ΦΠΑ, ΕΕ, Ομόλογα & ΔΝΤ

"Εξετάζουμε όλες τις επιλογές", δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ στο Reuters, ερωτηθείς για αύξηση του ΦΠΑ. Αιχμές κατά της Ε.Ε. για έλλειψη σαφήνειας στη στήριξη της Ελλάδας. Τι είπε για G.S., έκδοση ομολόγων, μέτρα, ΔΝΤ.

Παπακωνσταντίνου για ΦΠΑ, ΕΕ, Ομόλογα & ΔΝΤ
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποφασιστεί η επόμενη έκδοση ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Παράλληλα, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του euro2day, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην Ε.Ε. για την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη στη στήριξη προς την Ελλάδα για να απωθήσει τους κερδοσκόπους, σημείωσε ο υπουργός. "Ένας πιο συγκεκριμένος μηχανισμός βοήθειας από την Ε.Ε. θα ρίξει τα ελληνικά spreads μέσα σε μία εβδομάδα", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ, προσθέτοντας όμως ότι "δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως η ιδέα".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης σκληρότερων μέτρων, τόνισε ότι γνωρίζει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, συμπληρώνοντας πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί μπορούν να οδηγήσουν στον στόχο της μείωσης του ελλείμματος ακόμη και εάν το ΑΕΠ συρρικνωθεί σε βαθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές.

Σε ερώτηση για την επίμαχη συναλλαγή του Δημοσίου με την Goldman Sachs απάντησε ότι ήταν νόμιμη τη χρονική στιγμή όπου πραγματοποιήθηκε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε "εξωτικά" deals στην παρούσα φάση. "Η Goldman Sachs δεν έχει προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση", ξεκαθάρισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v