Πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο

Πλεόνασµα ύψους 574 εκατ. € εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο, έναντι ελλείµµατος 1.554 εκατ. € τον Ιανουάριο του 2009. Μείωση δαπανών 10,6% έναντι στόχου για μείωση 2,8%.

Πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο
Πλεόνασµα ύψους 574 εκατ. € εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο, έναντι ελλείµµατος 1.554 εκατ. € τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.    

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισµού προ επιστροφών φόρων αυξήθηκαν κατά 16,5% έναντι στόχου στον προϋπολογισµό για αύξηση σε ποσοστό 10,8%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 691 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των µεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του έτους 2008, καθώς και στη µείωση των επιστροφών φόρων κατά 256 εκατ. ευρώ σε σχέση µε τον Ιανουάριο του προηγουµένου έτους.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισµού στο ίδιο διάστηµα µειώθηκαν κατά 10,6%, έναντι στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισµό για µείωση σε ποσοστό 2,8%.

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι µειωµένες κατά 6,6% και οι δαπάνες για τόκους κατά 31,7%. Οι δαπάνες του Π?Ε είναι περιορισµένες σε ποσοστό 84,3%, ενώ τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 98% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά. Η έκδοσή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της διαφάνειας και της έγκαιρης πληροφόρησης σύµφωνα µε το οποίο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισµού κάθε µήνα εκδίδονται πλέον σε συνοπτική µορφή στο πρώτο δεκαήµερο του επόµενου µήνα και επικαιροποιούνται µε βάση τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης κατά την τελευταία εβδοµάδα του µήνα αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v