"Πράσινο φως" στο ΠΣΑ με ...μέτρα από το Ecofin

Επιπρόσθετα μέτρα και πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων ζητά και το Ecofin από την Ελλάδα. Και επίσημα σήμερα η έγκριση του ΠΣΑ και σκληρότερη επιτήρηση. Στις 16 Μαρτίου το πρώτο κρίσιμο τεστ. Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ, Όλι Ρεν.

Πράσινο φως στο ΠΣΑ με ...μέτρα από το Ecofin
Χρονοδιάγραμμα έως τις 16 Μαρτίου για τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων δίνει και το Ecofin στην Αθήνα, μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, ενώ παράλληλα δίνει και επίσημα την έγκρισή του στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, εντάσσοντας παράλληλα την Ελλάδα σε καθεστώς σκληρότερης επιτήρησης.

Ακόμη, το Ecofin ζητά συγκεκριμένο πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα καλύπτει μισθούς, συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στην υγεία, τη δημόσια διοίκηση, τις επιχειρήσεις, την παραγωγικότητα και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Κομισιόν θα είναι στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, με ειδικούς της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να επιβεβαιώσει την υλοποίηση και τα αποτελέσματα των μέτρων του ΠΣΑ, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Αθήνα θα ανακοινώσει επιπρόσθετα μέτρα έως τα μέσα Μαρτίου".

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν νέα επιπρόσθετα μέτρα, τονίζοντας ότι η επιβολή τους θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του ΠΣΑ.
 
Σημειώνεται ότι μετά και τη σημερινή υπαγωγή της Ελλάδας σε σκληρότερη επιτήρηση από το Ecofin, τα νέα μέτρα θα εγκριθούν από το Eurogroup στα μέσα Μαρτίου και η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ δεν θα απαιτείται ομόφωνη απόφαση αλλά αυξημένη πλειοψηφία.


Η απόφαση του Ecofin

Ειδικότερα, στην απόφασή του το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. καλεί την  Ελλάδα να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που παρουσιάζονται στο πρόγραμα σταθερότητας και συγκεκριμένα: 

- Τη λήψη έκτακτων μέτρων έως τις 15 Μαϊου του 2010 

- Τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων για μείωση του προϋπολογισμού το 2010. 

- Νέα μέτρα που θα ληφθούν έως τα τέλη του 2010. 

- Μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012. 

Το συμβούλιο ζητά επίσης από την Ελλάδα αναφορά έως τις 16 Μαρτίου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους στόχους προϋπολογισμού του 2010, και νέα αναφορά έως τις 15 Μαϊου που θα περιγράφει αναλυτικά τα μέτρα που απαιτούνται για ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του Ecofin. Έκτοτε, η αναφορά προόδου των μέτρων θα κατατίθεται ανά τρίμηνο. 

Παράλληλα, το Ecofin καλεί την Ελλάδα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το συντομότερο, ξεκινώντας από το 2010, συγκεκριμένο πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων, που να καλύπτει μισθούς, συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στην υγεία, τη δημόσια διοίκηση, τις επιχειρήσεις, την παραγωγικότητα και την ενίσχυση της απασχόλησης.  


Γ. Παπακωνσταντίνου: "Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιπρόσθετα μέτρα"

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα. "Είναι μια φράση που αναφέρει ότι εάν υλοποιηθεί το ρίσκο μη ευθυγράμμισης με τους στόχους, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επιπρόσθετα μέτρα", σημείωσε, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με την Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες.  

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία, η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο "πάει αρκετά καλά". "Στην πραγματικότητα, έχουμε πλεόνασμα. Ακόμη και εάν αφαιρέσουμε το έκτακτο έσοδο που σχετίζεται με την φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων, έχουμε ένα πολύ μικρό έλλειμμα και υπερβαίνουμε τους στόχους που τίθενται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης", σημείωσε ο υπουργός.     

Παράλληλα, υπογράμμισε πως: "είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν είναι αποκλειστικά θέμα της Ελλάδας. Οι κινήσεις που παρατηρούμε στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες δεν στοχεύουν απλώς την Ελλάδα".  

"Η Ελλάδα έχει προβλήματα και είναι εύκολος στόχος. Ωστόσο, υπάρχουν ευρύτερα ζητήματα που θα έπρεπε να προβληματίζουν την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη χώρα", πρόσθεσε.      


Τι δήλωσαν οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε.

"Αναγνωρίζουμε τα σκληρά μέτρα που έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής η Ελλάδα και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει το ΠΣΑ και έκτακτα μέτρα, εάν χρειαστεί για να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος", τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρέν.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα είναι στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, με ειδικούς της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να επιβεβαιώσει την υλοποίηση και τα αποτελέσματα των μέτρων του ΠΣΑ. "Εάν επιβεβαιωθούν τα ρίσκα ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος, η Αθήνα θα ανακοινώσει επιπρόσθετα μέτρα έως τα μέσα Μαρτίου", σημείωσε ο κ. Ρεν, εξηγώντας ότι υπεύθυνη για την επίβλεψη των προτεινόμενων μέτρων είναι η Κομισιόν. 

"Η Ελλάδα πρέπει να παίξει μπάλα" σημείωσε ο γερμανός αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, κ. Γιόργκ Ασμούσεν, προσθέτοντας ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα από την πλευρά της Ελλάδας.  

Η Ιρλανδία έβγαλε μόνη της τον εαυτό της από αυτή την κατάσταση και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο, σημείωσε λίγο μετά ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας και μέλος του Ecofin, κ. Έλενα Σαλγκάδο, σημείωσε ότι "εάν χρειαστεί, η ευρωζώνη θα παράσχει στην Ελλάδα την απαιτούμενη βοήθεια", συμπληρώνοντας πως "δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στο τι τύπου θα είναι η βοήθεια αυτή". 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ υπογράμμιζε την ανησυχία του για την "παράλογη συμπεριφορά των αγορών". "Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4%, θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπρόσθετα μέτρα", τόνισε.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:

Πρωτοφανής κοινοτική κηδεμονία στην Ελλάδα

Με το… πιστόλι στον κρόταφο βρίσκεται η ελληνική οικονομία καθώς η κυβέρνηση έχει περιθώριο 30 ημερών να αποδείξει ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% φέτος με τα μέτρα που έχει λάβει.

Στην αντίθετη περίπτωση, και χωρίς η χώρα μας να έχει δικαίωμα ψήφου, το συμβούλιο Eurogroup θα αποφασίσει να εφαρμόσει τα πρόσθετα μέτρα που θα επιβληθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Παρά τις προσδοκίες για ανακοίνωση πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προέκριναν την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, δίνοντας ήδη πρόγευση των μέτρων που θα κληθεί η χώρα να εφαρμόσει. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. J.-Cl. Junker, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει την πρώτη έκθεση προόδου στις 16 Μαρτίου.

Αν το Eurogroup δεν πειστεί ότι οι στόχοι τόσο για μείωση του ελλείμματος όσο και περιορισμού του δημοσίου χρέους (άλλη μία παράμετρος σκλήρυνσης της στάσης των Βρυξελλών, καθώς επιλέγουν τη σκληρή οδό και για το χρέος) είναι εφικτοί, τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα είναι τόσο στην κατεύθυνση της περικοπής των δαπανών όσο και της αύξησης των εσόδων.

Ειδική αναφορά ως ενδεχόμενα μέτρα έκανε ο κ. Γιούνκερ στην αύξηση του ΦΠΑ, στην άνοδο του φόρου πολυτελών αγαθών -συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων- αλλά και στην αύξηση των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα (και νέα άνοδος στα καύσιμα).

Η ετυμηγορία του Eurogroup θα βγει στα μέσα Μαρτίου και η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ δεν θα απαιτείται ομόφωνη απόφαση αλλά αυξημένη πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Ecofin θα αποφασίσει την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης.

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου πως στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις 16 Μαρτίου η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στις αγορές , ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως "δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη της" και πρόσθεσε ότι "οι αγορές σφάλλουν εάν νομίζουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την Ελλάδα".

Παρέπεμψε δε στις αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής για συντονισμένη αντίδραση εφόσον χρειαστεί, αν και απέφυγε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης λέγοντας ότι δεν είναι φρόνιμο στην παρούσα φάση να μιλήσουμε δημοσίως για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε.

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ένταση των ελληνικών προσπαθειών αντίδρασης απέναντι στην κρίση και αντέτεινε πως "κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμά της κατά 4%".

"Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού και αυτό δεν γίνεται σε μία μέρα", είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επανέλαβε ότι εφόσον κριθεί αναγκαία η λήψη συμπληρωματικών μέτρων "τότε θα τα λάβουμε".

Σημείωσε πάντως πως αυτό μάλλον δεν θα σταματούσε τις επιθέσεις των αγορών. "Αυτό που θα τις σταματούσε είναι η εγγύηση από την πλευρά της ευρωζώνης ότι υπάρχει μηχανισμός στήριξης εάν αυτό χρειαστεί"...

Issing: Καταστροφή η διάσωση της Ελλάδας

Σταθερά αντίθετο στο ενδεχόμενο παροχής χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα παραμένει το πρώην μέλος της ΕΚΤ, κ. Otmar Issing, σε άρθρο του στους "Financial Times".

Το "γεράκι" της γερμανικής οικονομικής ζωής, που αυτήν τη στιγμή είναι επικεφαλής του Centre for Financial Studies, ενώ διετέλεσε και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, και κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας, υποστηρίζει στο άρθρο του -υπό τον τίτλο "Ελληνική διάσωση θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη"- ότι παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας θα αποτελέσει σαφή παραβίαση των κανόνων της ευρωζώνης και θα υπονομεύσει τα θεμέλιά της.

Σύμφωνα με τον κ. Issing, όσοι είναι υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ξεχνούν τους δύο βασικούς θεμελιώδεις πυλώνες της ευρωζώνης: α) τη σταθερότητα του ευρώ, η οποία διασφαλίζεται από την ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα και β) τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία οφείλουν να κατακτήσουν τα κράτη-μέλη.

Πάντα κατά τον κ. Issing: "Η ευρωζώνη δεν είναι κράτος. Είναι μία μοναδική θεσμική συμφωνία μοναδική στην Ιστορία… Με την ένταξή της στην ευρωζώνη κάθε χώρα αποδέχεται αυτούς τους κανόνες. Η Ελλάδα γνώριζε, όταν εντασσόταν στο ευρώ, ότι υιοθετούσε ένα σταθερό νόμισμα, το οποίο δεν θα έλεγχε η δική της κεντρική τράπεζα και ως εκ τούτου θα υπήρχε ρήξη με το παρελθόν".

Κατά τον κ. Issing, η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί ένα βασικό τεστ για την ευρωζώνη και για το κατά πόσον μπορεί να παραμείνει θεσμική νομισματική ένωση και όχι πολιτική. Καταλήγοντας, ο κ. Issing καταθέτει το βασικό του επιχείρημα γιατί είναι ενάντια στην παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα: "Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνούν αυτά που υποσχέθηκαν στους πολίτες τους όταν εγκατέλειψαν τα εθνικά τους νομίσματα".

**Το αρχείο με τη συνέντευξη τύπου του Γ. Παπακωσταντίνου στο περιθώριο της Συνόδου της ECOFIN με ημερομηνία 16/02/2010 επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v