Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Φοβούνται (και) πτώση στις καταθέσεις

Υποχώρηση των εγχώριων καταθέσεων λόγω φόρων και κρίσης βλέπει η Goldman Sachs μέσα στο 2010 – Συμφέρει τις τράπεζες η στροφή από τα δάνεια στα κρατικά ομόλογα…

Τράπεζες: Φοβούνται (και) πτώση στις καταθέσεις
Ανάλογη ή και χειρότερη πορεία από αυτή των χορηγήσεων φοβούνται οι παράγοντες της αγοράς ότι θα έχουν φέτος οι καταθέσεις των τραπεζών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, δεν λείπουν και εκείνοι που προβλέπουν πτώση των καταθέσεων μετά από δεκαετίες συνεχούς ανόδου. Μεταξύ αυτών μάλιστα, συγκαταλέγεται και η Goldman Sachs που αναμένει -3% στις εγχώριες καταθέσεις και έμφαση των ελληνικών ομίλων στο να αναπληρώσουν το «κενό» από τη δραστηριότητά τους στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μεταξύ των λόγων που προβληματίζουν τους παράγοντες της αγοράς, συγκαταλέγονται:

Πρώτον, η επιβολή πρόσθετων φορολογιών, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποδοχών για πολλά νοικοκυριά της χώρας.

Δεύτερον, στον ανταγωνισμό που θα υπάρξει από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ιδίως από αυτά με τις μικρότερες διάρκειες. Ήδη, τόσο οι τράπεζες, όσο και χρηματιστηριακές εταιρείες προσφέρουν στους πελάτες τους κρατικούς τίτλους και μεταξύ αυτών και έντοκα γραμμάτια διάρκειας ενός έτους, που προσφέρουν απόδοση άνω του 5%(!), πολύ μεγαλύτερη δηλαδή από τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Αντίθετα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι εκροές καταθέσεων προς το εξωτερικό που έλαβαν χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες, το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσουν σταδιακά να «επαναπατρίζονται», μόλις καταλαγιάσει η σκόνη στην εγχώρια αγορά ομολόγων και μόλις οριστικοποιηθούν τα κυβερνητικά μέτρα.

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός για πιθανή επιδείνωση του δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις, καθώς ούτε και στο μέτωπο των χορηγήσεων πιστεύει κάποιος ότι θα δούμε φέτος σημαντικά πράγματα. Μάλιστα δεν λείπουν και εκείνοι που αναμένουν μείωση της πιστωτικής επέκτασης…

Και αυτό όχι μόνο γιατί η ζήτηση για δάνεια είναι πολύ χαμηλή, αλλά και γιατί θα είναι πολύ πιο συμφέρον για τις τράπεζες να καλύπτουν την κρατική τρύπα μέσα από αγορά υψηλότοκων ομολόγων, παρά να παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα στις χορηγήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Άλλωστε, φαίνεται οι τράπεζες να μην έχουν, στην πράξη, μεγάλα περιθώρια για επανατιμολογήσεις (αυξήσεις) επιτοκίων στις χορηγήσεις μέσα στο 2010, καθώς σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν και κατά την περυσινή οικονομική χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v