Στην ΕΚΤ η κόντρα Κατσέλη-τραπεζών

Στην ΕΚΤ για διατύπωση γνώμης στέλνεται τη Δευτέρα το ν/σ για χρέη επιχειρήσεων, μετά την κόντρα Λ. Κατσέλη - τραπεζιτών με αφορμή τις προειδοποιήσεις από ΤτΕ για ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια.

Στην ΕΚΤ η κόντρα Κατσέλη-τραπεζών
Στην ΕΚΤ για διατύπωση γνώμης θα σταλεί τη Δευτέρα το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις επιχειρηματικές οφειλές, μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη και των τραπεζιτών, με αφορμή τις παρατηρήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος στο ν/σ.  

Η κ. Κατσέλη, με νέα τοποθέτηση επί του θέματος την Παρασκευή το βράδυ, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα σταλεί τη Δευτέρα το πρωί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

-- Οι παρατηρήσεις της ΤτΕ στο ν/σ

Αρνητικές συνέπειες στη ρευστότητα και στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και ως εκ τούτου στη συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα προκαλέσει τυχόν εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών με τη σημερινή του μορφή, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, ζητά την υποβολή του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για διατύπωση σχετικής γνώμης.

Ειδικότερα, προειδοποιεί για την προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο υποχρεωτική ρύθμιση προβληματικών οφειλών αδιακρίτως, τονίζοντας ότι απλώς μεταθέτει χρονικά την αναγνώριση τυχόν ζημίας η οποία θα έχει επέλθει.

Παράλληλα, θέτει το ζήτημα του «ηθικού κινδύνου», της κατάχρησης δηλαδή των ευεργετικών διατάξεων του νομοσχεδίου και από δανειζόμενους που στην πραγματικότητα έχουν τη δυνατότητα κανονικής εξυπηρέτησης των οφειλών τους.

Η ΤτΕ προειδοποιεί επίσης για αύξηση των επισφαλειών, καθώς λόγω του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να αυξάνουν τα κεφάλαιά τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου όχι μόνο όταν οι οφειλές πελατών εμφανίζουν καθυστέρηση, αλλά και όταν οι ενήμερες οφειλές υπάγονται σε ρύθμιση.

Όπως αναφέρει, η επέκταση της υποχρεωτικής ρύθμισης και στην περίπτωση των ενήμερων οφειλών θα είχε ως παρενέργεια την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά τη ροή νέων χορηγήσεων αλλά και την τιμολόγησή τους.

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν στον Τειρεσία, η ΤτΕ τονίζει ότι το χρονικό διάστημα στέρησης του βιβλιαρίου επιταγών πρέπει να είναι χαμηλότερο και παράλληλα να είναι υψηλότερο το όριο πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται η στέρηση αυτή, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο.

Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν είναι δόκιμη η μείωση κατά ένα έτος του χρόνου τήρησης των δυσμενών στοιχείων στο αρχείο του Τειρεσία, καθώς κάτι τέτοιο θα στερούσε τις τράπεζες από ουσιαστική πληροφόρηση για τη συμπεριφορά των πελατών τους, κάτι που θα επιδρούσε αρνητικά στον ρυθμό των τραπεζικών πιστώσεων.

Ακόμη, σημειώνει ότι η περαιτέρω σημαντική επέκταση της προθεσμίας αναγγελίας των ακάλυπτων επιταγών σε 30 ημέρες δημιουργεί περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη.

* Σημειώνεται ότι οι παραπάνω προτάσεις της ΤτΕ υποβλήθηκαν στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ μέρος αυτών έχει γίνει ήδη αποδεκτό στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Το πλήρες κείμενο των παρατηρήσεων της Τραπέζης της Ελλάδος επί του νομοσχεδίου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


--Τι απαντά η υπουργός Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη

Το πεδίο εφαρμογής στο ν/σ για ρευστότητα, της ρύθμισης όσον αφορά στις ενήμερες οφειλές έχει περιοριστεί σημαντικά, κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, σημειώνει η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

"Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Εν όψει της σύνταξης του σχεδίου νόμου, το υπουργείο έλαβε υπόψη και συμπεριέλαβε στις τελικές ρυθμίσεις για τις ενήμερες οφειλές τις παρατηρήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, και εισήγαγε όλες τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας που η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει εγγράφως για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ως εκ τούτου, το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης όσον αφορά στις ενήμερες οφειλές έχει περιοριστεί σημαντικά και είναι στοχευμένο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών.

Όπως ενημέρωσα τη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, το υπουργείο ακολούθησε διαδικασία άτυπης διαβούλευσης και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν διαταράσσεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε μια στιγμή όπου η πιστωτική ασφυξία οδηγεί πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά με μέτρα άμεσης εφαρμογής".


-- Κατσέλη: Τη Δευτέρα στην ΕΚΤ το νομοσχέδιο

"Τη Δευτέρα, 21/12, το πρωί θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη.

Αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Κατσέλη, ανέφερε πως τη Δευτέρα το πρωί, 21 Δεκεμβρίου, θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών για τη διατύπωση σχετικής γνώμης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v