Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Όργιο φοροδιαφυγής - ξεκίνησε ο διάλογος"

Η μαγική εικόνα των δηλώσεων επιβάλλει διεύρυνση φορολογικής βάσης τόνισε ο ΥΠΟΙΟ. Στα 6,6 δισ. τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ. Κίνητρα προπληρωμής ΦΜΑΠ. Τι μέτρα προτείνονται. Πιθανή υποβάθμιση από Moody's.

Όργιο φοροδιαφυγής - ξεκίνησε ο διάλογος
Όργιο φοροδιαφυγής μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που παρουσίασε ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του συστήματος.

Σύμφωνα με αυτά, το 85% των φυσικών προσώπων δηλώνει εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ, ενώ το 94% των ατομικών εισοδημάτων που δηλώνονται από φυσικά πρόσωπα είναι επίσης κάτω των 30.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΓΓΠΣ για το οικονομικό έτος 2008 δείχνουν ότι 5.382.329 φορολογούμενοι δήλωσαν ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και μόλις 3.000 άτομα δήλωσαν πάνω από 200.000 ευρώ.

Η κατανομή των δηλωθέντων εισοδημάτων με βάση το επάγγελμα δείχνει ότι τα υψηλότερα εισοδήματα δηλώνονται από μισθωτούς, 14.437 ευρώ σε μέσα επίπεδα. Ακολουθούν οι συνταξιούχοι με 11.873 ευρώ, οι έμποροι - βιομήχανοι - βιοτέχνες - επιτηδευματίες με 10.440 ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με 9.057 ευρώ, οι εισοδηματίες με 9.311 ευρώ και οι γεωργοί - κτηνοτρόφοι - αλιείς με μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα από το κύριο επάγγελμα 2.455 ευρώ.

Με πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε., τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 6,6 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας αυτά τα στοιχεία ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε την έναρξη του διαλόγου για τις μεγάλες αλλαγές, όπως είπε, σημειώνοντας πως υπάρχει προφανής ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. «Προχωρούμε σε ευρεία και ταχεία διαδικασία για ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι δίκαιο, αναδιανεμητικό, απλό, αποτελεσματικό και διαφανές».

Ο υπουργός ακόμα ανακοίνωσε ότι μελετάται προπληρωμή φόρου έναντι κινήτρων από υπόχρεους σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τόνισε ότι το 2010 θα είναι η τελευταία χρονιά που εκτυπώνονται φορολογικές δηλώσεις. Από την επόμενη χρονιά όλες οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Η πλειονότητα των αλλαγών θα αφορά στα εισοδήματα του 2010, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν θα δουν αύξηση φόρων, δεσμεύτηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αντίθετα, προανήγγειλε επιβαρύνσεις για τα μεγάλα εισοδήματα, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και για όσους έχουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις που δεν δικαιολογούνται.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, όπως και των αντικειμενικών αξιών, θέτοντας παράλληλα ζήτημα αποτίμησης της αξίας των ακινήτων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, δεν απέκλεισε υποβάθμιση από τη Moody’s στο προσεχές διάστημα, σημείωσε όμως με νόημα ότι «οι αξιολογήσεις αυτές, οι οποίες κρίνονται και οι ίδιες, αφορούν στο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αυτό απαντιέται με πράξεις και απαιτεί χρόνο, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα αντεπεξέλθουμε, από τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας θα καθοριστεί η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται σε λογικό κόστος».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψής του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις προηγούμενες ημέρες, έκανε λόγο για θετική ανταπόκριση. «Κάναμε κάποια βήματα», είπε, «υπάρχει μια στάση αναμονής, οι εταίροι περιμένουν να πειστούν ότι υπάρχει σχέδιο και εφαρμόζεται».

Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο σε υποδομές - δίκτυα

Αναφερόμενος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2010 ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα διέπεται από την αρχή ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο σε υποδομές και δίκτυα, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με τη ΔΕΗ ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ισχύει ό,τι έχουμε πει προεκλογικά, επομένως δεν πρόκειται να υποχωρήσει η συμμετοχή του Δημοσίου κάτω από το 50%.

Οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στο φορολογικό σύστημα

Φυσικά πρόσωπα

• Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα
• Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων
• Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών
• Γενίκευση του πόθεν έσχες στις φορολογικές δηλώσεις
• Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων
• Σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων
• Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών

Επιχειρήσεις
 
• Διαχωρισμός διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών
• Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών προς επιχειρήσεις
• Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
• Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών
• Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρίες
• Αποτελεσματικός έλεγχος όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών

Ακίνητα

• Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
• Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο
• Αποτελεσματική φορολόγηση των offshore ακινήτων

Αναδιοργάνωση υπηρεσιών - πάταξη φοροδιαφυγής

• Κατάρτιση από τη ΓΓΠΣ προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων
• Έλεγχος πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους
• Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου
• Ηλεκτρονική και τεχνολογική υποστήριξη των φορολογικών διοικήσεων
• Επέκταση των διαδικτυακών υπηρεσιών και των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους φορολογουμένους
• Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο Διαδίκτυο (εφαρμογή Ν. 2238/1994).

Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και η συνοδευτική παρουσίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v