Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπακωνσταντίνου: Απογοητευμένοι από υποβάθμιση

Τον στόχο για έσοδα 2,5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις εντός του 2010 επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο Reuters την Πέμπτη. Τι δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Ντάρλινγκ.

Παπακωνσταντίνου: Απογοητευμένοι από υποβάθμιση
Τον στόχο για έσοδα 2,5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις εντός του 2010 επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο Reuters την Πέμπτη. 

Ο υπουργός τόνισε ότι τα 2,5 δισ. "είναι ρεαλιστικός στόχος εάν κινηθούμε γρήγορα το 2010", προσθέτοντας πως οι εταιρίες που θα ιδιωτικοποιηθούν θα προέρχονται από ευρύ επιχειρηματικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και εταιριών κοινής ωφέλειας. 

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές ανέρχονται περίπου στα 5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο αποπληρωμής.       


---Τι δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ
 
"Απογοητευμένος" από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ωστόσο ότι "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών".

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, κ. Άλιστερ Ντάρλινγκ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τη νέα υποβάθμιση από την S&P, τόνισε ότι δεν αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες που γίνονται από τη νέα ελληνική κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, που βρίσκονται σε εκτροχιασμό.

Ο υπουργός επανέλαβε: "Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, των Ευρωπαίων εταίρων και των αγορών, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να μειωθεί το έλλειμμα, να ελεγχθεί και να μειωθεί το δημόσιο χρέος". 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ, όπως σημείωσε, συναντήθηκε και με επενδυτές του Λονδίνου. Όπως τόνισε: "Η ανταπόκριση που είχα από τους επενδυτές, χθες, ήταν πολύ θετική. Τα σημερινά κύρια άρθρα αρκετών βρετανικών εφημερίδων βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση".

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους των "Financial Times". "Νομίζω πως υπήρχε έλλειμμα ενημέρωσης για το τι ακριβώς κάνουμε. Είναι θετικό ότι σήμερα, για πρώτη φορά, έχουμε ένα δημοσίευμα παρόμοιου τύπου. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε για τις αποφάσεις τις οποίες έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση, που αφορούν ταυτόχρονα στην προστασία των πιο αδύναμων και στην προσπάθεια -μία εξαιρετικά σοβαρή και σε βάθος προσπάθεια- να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά", σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, ο υπουργός ανέφερε: "Δεν θέλω να μπω σε τέτοια συζήτηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι και κερδοσκοπικά παιχνίδια γίνονται και κάθε χώρα έχει τη δική της οπτική γωνία. Η Βρετανία δεν είναι μέλος του ευρώ, η Γερμανία έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής, άρα δεν θα κρίνω και δεν θα κάνω τέτοιου είδους σενάρια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v