Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε

Τις δραστηριότητες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες αλλά και για τα επόμενα χρόνια ανέλυσε στους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας ο Έλληνας ομόλογός τους Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε
Καταβάλλουμε προσπάθεια μακράς διάρκειας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση των αγορών στις εξαγγελίες Παπανδρέου, πριν από τη συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του κ. Κριστίν Λανγκάρντ, στο Παρίσι.

"Οι αγορές αντέδρασαν μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Υπήρξαν αυξομειώσεις στην κίνηση των spreads. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι καταβάλλουμε μια προσπάθεια μακράς διάρκειας. Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δαπάνες.

Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν μέσω μεγάλων μεταρρυθμίσεων στους τομείς της δημόσιας διοίκησης αλλά και του φορολογικού συστήματος, για το οποίο θα θεσπιστεί νέος νόμος τον προσεχή Φεβρουάριο", τόνισε ο υπουργός.


Συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα, ο υπουργός ανέλυσε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε τις πολιτικές που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπακωνσταντίνου, "οι εταίροι μας θεωρούν ότι αυτήν τη στιγμή γίνονται σοβαρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, περιμένουν να δουν, όμως, έργα και αυτό θα αποτυπωθεί αφενός μεν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο, αλλά, βεβαίως, και στην πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.

Δηλαδή, δείχνοντας τη βούληση -που είναι προφανές ότι υπάρχει- για συγκράτηση των δαπανών, για αύξηση των εσόδων, για δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτές οι δραστηριότητες υλοποιούνται και υλοποιούνται προς όφελος του Έλληνα πολίτη".
 
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την εξέλιξη αναφορικά με τα χρέη των νοσοκομείων σε εταιρίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και γερμανικές επιχειρήσεις. "Υπάρχει μια διαδικασία εξόφλησης των χρεών αυτών, η οποία έχει ξεκινήσει, σε συζήτηση με τις εταιρίες. Θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα, όπως ταυτόχρονα και η συζήτηση για άλλα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν, όπως το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου γίνεται μια προσπάθεια επίλυσης, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο", σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο Βερολίνο, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε σε δηλώσεις του ότι "οφείλουμε να αποδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας σε καθημερινή βάση. Η εφαρμογή των νέων μέτρων εντός των επόμενων μηνών θα είναι ο καταλύτης που θα πείσει τις αγορές ότι καταβάλλουμε πολύ σοβαρή προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος".


Επίκεινται συναντήσεις σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στην Αγγλία, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές και εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, στις 10:30 (ώρα Ελλάδας), ο Έλληνας υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Άγγλο υπουργό Οικονομικών κ. Alistair Darling στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v