Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ δηλώσεων στήριξης της Ελλάδας

Την απερίφραστη στήριξή τους στην Ελλάδα δήλωσαν η Γερμανίδα καγκελάριος, ο διοικητής και κορυφαία μέλη της ΕΚΤ, καθώς και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. Για "κοινή ευθύνη" της Ε.Ε. έκανε λόγο η Μέρκελ.

Μπαράζ δηλώσεων στήριξης της Ελλάδας
Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιείται την Πέμπτη, τίθεται το ζήτημα της Ελλάδας, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνκελα Μέρκελ, δηλώνοντας απερίφραστα τη γερμανική στήριξη στην Ελλάδα.  

"Αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα-μέλος επηρεάζει και τα υπόλοιπα κράτη της Ένωσης, ιδίως από τη στιγμή που έχουμε κοινό νόμισμα που σημαίνει ότι έχουμε κοινή ευθύνη", υπογράμμισε η κ. Μέρκελ. 

"Είμαι σίγουρη ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη συνάντηση κορυφής", πρόσθεσε.   

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει" και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα θα αναλάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει εξέφρασε και ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής κ. George Soros σε δηλώσεις του στο SkyNews.

Ο κ. Soros υποστήριξε: "Σαφώς υπάρχει πίεση προς την Ελλάδα προκειμένου να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της μεγέθη. Όμως, δεν νομίζω ότι θα επιτραπεί η χρεοκοπία της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τη Βρετανία".

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ζήτησε θαραλλέα μέτρα εδώ και τώρα από την ελληνική κυβέρνηση με συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα "L' Echo". Την ώρα που κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για άμεση λήψη μέτρων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ λέει για την Ελλάδα: "Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει τα απαραίτητα και θαρραλέα μέτρα στο άμεσο μέλλον".

Επίσης, δύο κορυφαία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Ιβ Μερς από το Λουξεμβούργο και ο κ. Ίβαλντ Νοβότνι, έκαναν ανάλογες δηλώσεις. Ο κ. Μερς δήλωσε ότι "είναι πεπεισμένος πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα." Ο κ. Νοβότνι τόνισε ότι "είναι αδιανόητη και αδύνατη μια έξοδος από την ευρωζώνη".

Πάντως ο πρωθυπουργός της Σουηδίας,  η οποία έχει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε., δήλωσε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι εσωτερικής φύσεως και θα πρέπει να επιλυθούν εσωτερικά.  "Φυσικά και είναι προβληματική η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά είναι κατά βάση ένα εγχώριο ζήτημα," δήλωσε ο κ.  Φρέντρικ Ράινφελτν.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v