Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός: Αγώνας δρόμου για 5 δισ. ευρώ

Πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 5 δισ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή.

Προϋπολογισμός: Αγώνας δρόμου για 5 δισ. ευρώ
Πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 5 δισ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή.

Βασικός στόχος του νέου προϋπολογισμού η μείωση του ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ, από 12,5% που εκτιμάται πως θα κλείσει φέτος, και οι απαιτούμενες εξοικονομήσεις αγγίζουν τα 7,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και το πακέτο ανάταξης της οικονομίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι σε 10 δισ. ευρώ τα ποσά που θα πρέπει να εξοικονομηθούν από την πλευρά τόσο των εσόδων όσο και από των δαπανών.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται δέσμη εισηγήσεων για φορολογικά μέτρα, ορισμένες εκ των οποίων έχουν έκτακτο χαρακτήρα, αλλά φιλοδοξεί παράλληλα να δώσει στίγμα τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύθηκε ήδη στις Βρυξέλλες, με την επιστολή της περασμένης Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται η φράση "aggressive reforms" που χρησιμοποιήθηκε).

Στο πλαίσιο αυτό, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η νέα αναμόρφωση του Ασφαλιστικού μπαίνουν στην πρώτη γραμμή, ενώ τη δημοσιονομική προσαρμογή θα υπηρετήσει και η εισοδηματική πολιτική όπου οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα θα είναι της τάξεως του 1,5% (στο 1,1% εκτιμάται πως θα κλείσει σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός φέτος).

Στο μέτωπο των φόρων, ενεργή παραμένει η πρόταση για επιβολή έκτακτης φορολογίας σε επιχειρήσεις και σε τράπεζες με υψηλά κέρδη, παρότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ δεδομένη θεωρείται η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα που θα φέρει ζεστό χρήμα 1 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου.

Σε επιπλέον 1 δισ. ευρώ στοχεύει το οικονομικό επιτελείο από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστές 5% - 20% σε πολλά εισοδήματα και επιδόματα, ενώ από κόσκινο περνούν όλες οι φοροαπαλλαγές. Δραστικές αλλαγές αναμένονται στα ακίνητα με κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του ΦΜΑΠ αλλά και των φόρων γονικής παροχής και κληρονομιών με υψηλά αφορολόγητα όρια.

Φορομπλόκο επιχειρείται παράλληλα στις offshore εταιρίες, ενώ και η εκκλησιαστική περιουσία δεν θα εξαιρεθεί από τις φορολογικές παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν με νομοσχέδιο το πρώτο τρίμηνο του 2010. Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι παράλληλα η νέα φορολογική κλίμακα, τιμαριθμοποιημένη και με περισσότερα κλιμάκια, ώστε να φέρει ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα και επιβαρύνσεις στα υψηλότερα.

Μεγάλες προσδοκίες εναποτίθενται και στην αναμόρφωση των ελεγκτικών υπηρεσιών όπως και στην ανασύσταση του ΣΔΟΕ καθώς στόχος είναι η είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες υποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v