Παπαθανασίου: Τι απαντά για "κρυφό δανεισμό"

Δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου και δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Παπαθανασίου: Τι απαντά για κρυφό δανεισμό
Δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου και δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά,  με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου και δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί δήθεν κρυφού δανεισμού, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός. Κρυφό είναι μόνο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Επιτέλους, η έλλειψη γνώσης εκ μέρους των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πρόβλημα της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι:

Πρώτον, δεν υπάρχει κανένας «κρυφός» δανεισμός, γιατί τα ECPs (Euro Commercial Papers) εισάγονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και συνάπτονται με τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς. Άρα, χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

Δεύτερον, τα ECPs είναι ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο καθημερινής ταμειακής διαχείρισης. Εξυπηρετεί την κάλυψη των έκτακτων ταμειακών ελλειμμάτων και μάλιστα με κόστος σχεδόν μηδενικό σήμερα, λόγω των συνθηκών στις χρηματαγορές. Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι συνθήκες επιτρέπουν τη δυνατότητα χρήσης αυτού του εργαλείου, δεν έχει λογική να καλύπτουμε βραχυπρόθεσμο ταμειακό έλλειμμα από τα διαθέσιμα του κράτους, τα οποία μας αποδίδουν περισσότερο από το κόστος των ECPs.

Όπως επίσης, δεν έχει λογική και η έκδοση, για τον λόγο αυτό, νέων μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, των οποίων το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα ECPs. Είναι κάτι ανάλογο με τον τρόπο που καλύπτουν καθημερινά και οι τράπεζες τα έκτακτα ταμειακά τους ελλείμματα στη διατραπεζική αγορά.

Θα ήταν, λοιπόν, καλό να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις και να μην δαιμονοποιούνται εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλες τις αγορές. Η Κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ, ούτε και πρόκειται να κρύψει την πραγματικότητα όσον αφορά το δημόσιο χρέος και το ύψος του δανεισμού. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v