Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντά ο ΔΕΣΜΗΕ για το colpo grosso της ΔΕΗ

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την εμπλοκή του σε δημοσίευμα του euro2day με τίτλο "ΔΕΗ: Αλχημείες και στην απάντηση για colpo grosso" προχωρά ο ΔΕΣΜΗΕ.

Τι απαντά ο ΔΕΣΜΗΕ για το colpo grosso της ΔΕΗ
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την εμπλοκή του σε δημοσίευμα του euro2day με τίτλο "ΔΕΗ: Αλχημείες και στην απάντηση για colpo grosso" προχωρά ο ΔΕΣΜΗΕ.  

Ειδικότερα, ο ΔΕΣΜΗΕ γνωστοποιεί τα εξής:

"ΘΕΜΑ: Απάντηση σε δημοσίευμα

Σχετικά με το δημοσίευμα "ΔΕΗ: Αλχημείες και στην απάντηση για colpo grosso" στην ιστοσελίδα του Euro2day της 20ής/2/2009 και όσον αφορά στα σημεία που αναφέρονται στον ΔΕΣΜΗΕ, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

1. Το μεταβλητό κόστος των μονάδων παραγωγής, σύμφωνα με την απόφαση 589/2008 της ΡΑΕ, υπολογίζεται αυτόματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΣΜΗΕ βάσει των δηλώσεων που υποβάλλονται στην εν λόγω πλατφόρμα από τους παραγωγούς, με αποκλειστική τους ευθύνη, στο πλαίσιο των άρθρων 295 (καταχωρισμένα χαρακτηριστικά) και 44 (δηλώσεις τεχνοοικονομικών στοιχείων) του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (κώδικας).

Οι καθημερινές προσφορές έγχυσης όλων των κατανεμόμενων μονάδων ελέγχονται αυτόματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΣΜΗΕ μετά την υποβολή τους, εάν πληρούν τους περιορισμούς που ορίζει ο κώδικας στα άρθρα 25 παρ. 3 και 26 παρ. 2 σε σχέση με το ελάχιστο μεταβλητό κόστος. Οι προσφορές έγχυσης που δεν ικανοποιούν τους εν λόγω περιορισμούς απορρίπτονται.

Σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2, ο παραγωγός δηλώνει με δική του ευθύνη το κόστος καυσίμου, στη δήλωση τεχνοοικονομικών στοιχείων. Ο ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τον κώδικα, δεν ελέγχει τα στοιχεία που δηλώνουν οι παραγωγοί. Εξάλλου, ούτε διαθέτει την τεχνική δυνατότητα για έλεγχο π.χ. της ειδικής κατανάλωσης θερμότητας μιας θερμικής μονάδας, ούτε έχει τη σχετική δικαιοδοσία για έλεγχο των τιμολογίων καυσίμου ενός παραγωγού.

2. Η επίλυση του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) που εφαρμόζεται από την τέταρτη ημέρα αναφοράς (1/1/2009), επιλυόταν καθημερινά παράλληλα με την ισχύουσα τότε επίλυση του ΗΕΠ, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2008, προκειμένου να γίνεται έλεγχος από τον ΔΕΣΜΗΕ των επιλύσεων και των αποτελεσμάτων της νέας μεθοδολογίας. Οι ενδεικτικές αυτές επιλύσεις κοινοποιούνταν σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για ενημέρωση και εξοικείωση. Επίσης, οι οριακές τιμές συστήματος των ενδεικτικών αυτών επιλύσεων κοινοποιούνταν σε όλους τους προμηθευτές.

Εκ των ενδεικτικών αυτών επιλύσεων ήταν ήδη γνωστό από το 2008 σε όλους τους συμμετέχοντες ότι ο μέσος όρος της οριακής τμής συστήματος της νέας μεθοδολογίας, όπως ισχύει σήμερα, ήταν περί τα 4 €/MWh, χαμηλότερη σε σχέση με την οριακή τιμή συστήματος της επίλυσης που ήταν σε εφαρμογή έως την τέταρτη ημέρα αναφοράς.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι με τον νέο τρόπο επίλυσης που εφαρμόζεται σήμερα τα τεχνικά ελάχιστα των θερμικών μονάδων, πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα, συμμετέχουν στον ΗΕΠ μόνο για τις μονάδες που εντάσσονται ως αποτέλεσμα της 24ωρης βελτιστοποίησης και όχι για το σύνολο των διαθέσιμων θερμικών μονάδων.

3. Το τεχνικό ελάχιστο των μονάδων παραγωγής είναι στοιχείο των καταχωρισμένων χαρακτηριστικών (άρθρα 275 και 295 του κώδικα). Το στοιχείο αυτό ελέγχεται από τον ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με το άρθρο 288 κατά τον έλεγχο συμμόρφωσης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις απαιτήσεις του κώδικα προκειμένου να τεθούν οι μονάδες σε εμπορική λειτουργία. Η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί από τον ΔΕΣΜΗΕ σε όλες τις νέες μονάδες που εντάχθηκαν στο σύστημα (ΔΕΗ και ανεξάρτητων παραγωγών) μετά την ημερομηνία εφαρμογής της πρώτης ημέρας αναφοράς (1η Οκτωβρίου 2005). Για τις παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ αναμένεται τεκμηρίωση από πλευράς ΔΕΗ των υφιστάμενων αποκλίσεων από τον κώδικα (συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών ελαχίστων των μονάδων), προκειμένου να χορηγηθούν οι καθοριζόμενες από τον κώδικα εξαιρέσεις.

4. Είναι προφανές ότι ο ΔΕΣΜΗΕ αδικείται από τον συνειρμό του δημοσιεύματος για επιλεκτική εφαρμογή της απόφασης 76/2007 της ΡΑΕ σχετικά με τις δημοσιεύσεις στοιχείων του ΗΕΠ.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι θέματα διαφάνειας, αντικειμενικότητας και μη διάκρισης μεταξύ των συμμετεχόντων αποτελούν κεφαλαιώδεις αρχές της λειτουργίας του ΔΕΣΜΗΕ. Η συνέπεια στην τήρηση των αρχών αυτών έχει σχολιαστεί θετικά μέχρι σήμερα από κρατικούς φορείς, από συμμετέχοντες στην αγορά αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εκθέσεις που έχει δημοσιεύσει για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η ενίσχυση του ρόλου του ΔΕΣΜΗΕ που θα βασίζεται στις αρχές αυτές, με τεκμηριωμένη κριτική και εποικοδομητική συνεργασία, θα βοηθήσει σε μία ορθολογικότερη και αποδοτικότερη για τον καταναλωτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.


*** Η απάντηση του euro2day.gr

Είναι σαφές από την εμπεριστατωμένη απάντηση του ΔΕΣΜΗΕ ότι η ευθύνη για την ΟΤΣ από τον Ιανουάριο έως σήμερα αποδίδεται ευθέως στη ΔΕΗ, απουσία των άλλων ιδιωτών παραγωγών, οι μονάδες των οποίων δεν λειτουργούν λόγω βλάβης.

Το euro2day.gr αναγνωρίζει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά.

Για τον λόγο αυτόν, προσυπογράφει την ανάγκη να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος του ΔΕΣΜΗΕ, ώστε πράγματι να υπάρχει "ορθολογικότερη και αποδοτικότερη για τον καταναλωτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v