Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα φορολογικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φορολογικών μέτρων αφήνει τώρα η κυβέρνηση, την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις για επιβολή κεφαλικού φόρου 1.000 ευρώ στα υψηλά εισοδήματα.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Νέα φορολογικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φορολογικών μέτρων αφήνει τώρα η κυβέρνηση, την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου δέχεται εισηγήσεις για επιβολή κεφαλικού φόρου 1.000 ευρώ στα υψηλά εισοδήματα.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται ενδεχόμενο καθιέρωσης έκτακτης εισφοράς 1.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα, την ώρα που με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομίας άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα, ο κ. Παπαθανασίου απαντά «όχι, εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμά μας, όπως προβλέπεται». Όταν ζητείται να διευκρινιστεί από τι θα εξαρτηθεί, ο κ. Παπαθανασίου απαντά πως «εφόσον τηρήσουμε αυτά που έχουμε πει, πετύχουμε τα έσοδα που έχουμε πει, κόψουμε τις δαπάνες και επιτευχθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος δεν εξαρτάται μόνον από εμάς, τότε δεν θα υπάρξουν. Εάν όμως κάποιο από αυτά υστερήσει, επειδή οι στόχοι μας παραμένουν ίδιοι, θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν».

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας δεν αποκλείουν και δεν επιβεβαιώνουν επί του παρόντος κανένα σενάριο, αναφέρουν όμως ότι αν αναληφθούν φορολογικές πρωτοβουλίες αυτές θα αφορούν στους έχοντες και κατέχοντες και σε καμία περίπτωση στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Πολιτικοί παρατηρητές μάλιστα εκτιμούν πως μια κίνηση φορολόγησης των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων θα μπορούσε να δώσει πόντους στην πολιτική της κυβέρνησης, η δημοτικότητα της οποίας επλήγη και από τις πρόσφατες επιλογές στο πεδίο της φορολογίας με αποκορύφωμα την κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την καθιέρωση κεφαλικού φόρου 1.050 ευρώ.

Μετά την κατάργηση της… κατάργησης αφορολογήτου και την απόσυρση του εν λόγω κεφαλικού φόρου, ο νέος υπουργός Οικονομίας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός νέου κεφαλικού φόρου, με χαρακτηριστικά… φορολογικής δικαιοσύνης και πάντα υπό το πρίσμα της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία με φόντο την κρίση.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπαθανασίου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χορηγήσει νέο πακέτο στις τράπεζες, σημειώνοντας ότι εάν κάποια τράπεζα χρειαστεί ρευστότητα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Παράλληλα, συντάσσεται με την άποψη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό «θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί είτε από τα ίδια κεφάλαιά τους είτε από άλλες πηγές άντλησης χρηματοδοτικών πόρων, όπως οι τοπικές καταθέσεις, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι διεθνείς οργανισμοί με τους οποίους συνεργάζονται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v