Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τακτικές άμυνας για ΝΑ Ευρώπη

Οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν μεταφέρει όλες τις εγκριτικές διαδικασίες των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, στην Αθήνα, στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από την ύφεση των αγορών της ΝΑ. Ευρώπης.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τράπεζες: Τακτικές άμυνας για ΝΑ Ευρώπη
Σε τακτική άμυνας με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων επιδίδονται οι ελληνικές τράπεζες τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, όπου πλέον όλες οι εγκριτικές εργασίες γίνονται από τα κεντρικά των Αθηνών. Κι αυτό με φόντο τις έντονες ανησυχίες για την πορεία της κερδοφορίας των θυγατρικών το 2009 και όχι για εκείνη του 2008, εξαιτίας της δραματικής πτώσης στις χορηγήσεις και της αύξησης των επικείμενων επισφαλειών.

Η άμεση πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, λοιπόν, είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την ύφεση των αγορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η επιδείνωση των οικονομιών αυτών (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία κ.λπ.) είναι ήδη γεγονός και οι εκτιμήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, π.χ. Moody's και S&P, οι οποίοι, σημειωτέον, μέχρι πριν από έναν χρόνο χαρακτήριζαν την περιοχή Ελντοράντο, είναι εφιαλτικές. Εκτιμήσεις που ενδεχομένως να ενισχύουν τους μοχλούς πίεσης προς την Ε.Ε. και προς άλλα θεσμικά όργανα για άμεση χρηματοδότηση των αγορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ στην πρόσφατη έκθεση το εφιαλτικό σενάριο δεν αφορούσε στις ελληνικές τράπεζες.

Η Αθήνα αποφασίζει

Εδώ και ένα τρίμηνο με ένταση από τις αρχές του 2009 οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν μεταφέρει όλες τις εγκριτικές διαδικασίες των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, στην Αθήνα. Ουσιαστικά, έχουν αφαιρεθεί από τις τοπικές διοικήσεις όλες οι πρωτοβουλίες που αφορούν στην έγκριση δανείων προς ιδιώτες και επιχειρηματίες.

"Τα κεντρικά κάθε τράπεζας στην Αθήνα αποφασίζουν για το εάν θα δοθεί ή θα κοπεί ένα δάνειο. Έτσι, επιτυγχάνεται ως έναν βαθμό ο πλήρης έλεγχος των εν δυνάμει χορηγήσεων και περιορίζεται στο ελάχιστο το ρίσκο. Βέβαια, έχουμε ήδη αναλάβει ρίσκο με τα υφιστάμενα δάνεια, η πλειονότητα των οποίων κυρίως στην κατηγορία των στεγαστικών έχει δοθεί με βάση το ελβετικό φράγκο". Αυτά τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας.

Όσο για τον ρυθμό των χορηγήσεων στις εν λόγω αγορές, έχουν πέσει στο ναδίρ, κάτω από 10%, καθώς η ελεύθερη πτώση των νομισμάτων δεν αφήνει περιθώρια δανεισμού, αντίθετα αναμένεται να οξύνει σε δραματικό βαθμό τη μη αποπληρωμή των ήδη υφιστάμενων χρεών τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τους επιχειρηματίες.

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες, αναλυτής που ασχολείται με τις αγορές της περιοχής επισημαίνει με μια δόση κυνικότητας: "Στη Ρουμανία αλλά και σε άλλες χώρες μερίδα επιχειρηματιών -μεσαίων και μικρών- μην έχοντας επιχειρηματική κουλτούρα φοβόμαστε ότι δεν θα παλέψει για την επιβίωση της εταιρίας, προτιμώντας το κανόνι"...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v