Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με "καπέλο" 2,6% το 5ετές ομόλογο

Με δέλεαρ τα υψηλά επιτόκια, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε χθες να προσελκύσει προσφορές άνω των 7 δισ. ευρώ στην κοινοπρακτική έκδοση των πενταετών ομολόγων.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Με καπέλο 2,6% το 5ετές ομόλογο
Με δέλεαρ τα υψηλά επιτόκια, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε χθες να προσελκύσει προσφορές άνω των 7 δισ. ευρώ στην κοινοπρακτική έκδοση των πενταετών ομολόγων.

Το "καπέλο" στα επιτόκια κινείται στην περιοχή του 2,6% σε σχέση με το μέσο κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη, κάνοντας στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναγνωρίζουν πως "αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε λίγο υψηλότερα επιτόκια αλλά το σημαντικό είναι ότι αντλήσαμε τα ποσά που χρειαζόμαστε".

Η τιμολόγηση του ομολόγου ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και με βάση αυτήν, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,5% ενώ αντλήθηκαν 5,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο που αναγκάζεται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο για δανεικά πέντε ετών, μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Στην τελευταία κοινοπρακτική έκδοση πενταετών ομολόγων το 2006, το επιτόκιο ήταν στο 3,9% και έναν χρόνο νωρίτερα στο 3,10%. Στην τελευταία δημοπρασία πενταετών ομολόγων άλλωστε, τον Σεπτέμβριο του 2008, το Δημόσιο είχε πληρώσει επιτόκιο 4,80%.

Από τότε, η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά και αντικατοπτρίζεται καθημερινά στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου τα spreads καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες, η διαφορά αποδόσεων ανάμεσα στο ελληνικό και το γερμανικό δεκαετές ομόλογο έφτασε το 2,71%, στα πενταετή ομόλογα κατέγραψε νέο υψηλό 3,15%, ενώ στο 3,01% έφτασε το spread στα τριετή ομόλογα.

Την ίδια ώρα στην ΗΔΑΤ, ο τζίρος έφτανε τα 950 εκατ. ευρώ, με τους ξένους να ξεπουλάνε ελληνικά ομόλογα 615 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τοποθετηθούν σε νέους τίτλους με ακόμα υψηλότερες αποδόσεις. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για κερδοσκοπικές κινήσεις των ξένων τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των spreads σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα.

Το επόμενο κρίσιμο τεστ για τον δανεισμό του Δημοσίου αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, όταν σχεδιάζεται νέα κοινοπρακτική έκδοση, κατά πάσα πιθανότητα τριετών ομολόγων. Μέχρι σήμερα, το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει 3,155 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων στις 13 Ιανουαρίου, ποσό στο οποίο αν προστεθεί ο χθεσινός δανεισμός, υπερκαλύπτονται οι λήξεις ομολόγων ύψους 7,1 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν εντός Ιανουαρίου.

-----Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Στις 21 Ιανουαρίου 2009 τιμολογήθηκε η νέα κοινοπρακτική έκδοση 5-ετούς ομολόγου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 20 Αυγούστου 2014, με τους ακόλουθους όρους :

Εκδότης : Ελληνική Δημοκρατία

Ποσό έκδοσης : 5,5 δις Ευρώ

Λήξη : 20 Αυγούστου 2014

Τοκομερίδιο : 5,50%

Τιμή : 99,346

Περιθώριο : +260 μβ vs mid-swaps, ισοδύναμο με 325,1 μβ
vs DBR 4.25% July 2014

Ημερ. Διακανονισμού : 28 Ιανουαρίου 2009

Κύριοι ανάδοχοι : BANCA IMI, BARCLAYS CAPITAL, CITI,
HSBC, NBG.

Πιστοληπτική ικανότητα : A1 (Moody’s), A- (S&P), A (Fitch), ΑΑ(R&I)

Τόπος εισαγωγής : Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Πολλαπλότητα : 1.000

Προμήθεια : 0,15%

Νομοθεσία : Ελληνική 

--- Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για διάθεση ομολόγων στο αποταμιευτικό κοινό

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν με αφορολόγητη απόδοση το 5-ετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου 5,50% και λήξης 20 Αυγούστου 2014, που τιμολογήθηκε σήμερα 21 Ιανουαρίου 2009 με ημερομηνία έκδοσης την 28η Ιανουαρίου 2009.

Οι προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:

Οι τίτλοι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους* και οι τίτλοι θα αποκτηθούν μετά την ημερομηνία έκδοσης (συμπεριλαμβανομένης) μέχρι και πέντε (5) εργάσιμες ημέρες, δηλαδή από την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009 μέχρι και την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009.

Τα ποσά μπορούν να είναι απεριόριστα αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

* Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται απο το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών,απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v