Υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε η S&P διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές. Ο οίκος εμφανίζεται απαισιόδοξος για την πορεία του ελλείμματος. Νέα διεύρυνση των spreads. Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ.

Υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "Α-/Α-2", από "Α-/Α-1" προχώρησε η S&P διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).

H εντεινόμενη διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν επιτείνει τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ζώνης του ευρώ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.

Θεωρούμε ότι το έλλειμμα θα υπερβεί το 4% του ΑΕΠ το 2009 και αν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή πολιτικής δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά έως το 2012. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το έλλειμμα αναμένεται να υπερβεί το 100% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2011, συνεχίζει ο διεθνής οίκος.

Εκτιμούμε ότι η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει το δημοσιονομικό ισοζύγιο (budget balance) μέσω φορολογίας θα αντισταθμιστεί από τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και την πίεση να προχωρήσει σε παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, συμπληρώνει η S&P.

Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εφόσον εφαρμοστούν διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα των δημόσιων οικονομικών που θα οδηγήσουν σε καθαρά διακριτή τάση μείωσης του ελλείμματος, υπογραμμίζει ο αναλυτής της S&P, κ. M. Mrsnik.

---Mια ανάσα από τις 250 μ.β. τα spreads των δεκαετών ομολόγων

Στο 2,47% εκτινάχτηκε το spread των 10 ετών ομολόγων μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P. H διεύρυνση του spread οφείλεται στην υποχώρηση της απόδοσης του γερμανικού bund, στο 3%.

Χθες το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε στο 2,42%.

---Δήλωση του Υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου

Με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βασικός λόγος για τον οποίο η Standard & Poor’s αξιολόγησε τη χώρα μας σε χαμηλότερη κατηγορία, είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη διεθνή οικονομική κρίση με υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλό έλλειμμα. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, θέλω να επισημάνω ότι από σχεδόν 100% του ΑΕΠ το 2004, σήμερα έχει μειωθεί στο 93% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα, επίσης, έχει μειωθεί κατά πολύ από το 7,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2004.

Παραμένει, όμως, υψηλό, εξαιτίας της απόφασης της Κυβέρνησης να θέσει σε προτεραιότητα την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, το πρώτο ζητούμενο δεν μπορεί να είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Άλλωστε, πολλές χώρες της ευρωζώνης θα υπερβούν κατά πολύ το όριο του 3% του ΑΕΠ, όσον αφορά το έλλειμμα.

Επειδή είμαστε μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος, οφείλουμε - για το δικό μας συμφέρον και όχι γιατί μας το επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - να περιορίσουμε σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3%. Και αυτό θα γίνει με σχέδιο και χωρίς να παραγνωρίσουμε σε καμία περίπτωση την ανάγκη για κοινωνική συνοχή.

Αυτό ακριβώς θα επιδιώξουμε με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος του μήνα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v