Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Σε "creditwatch" η ελληνική οικονομία

Σε "creditwatch" με κίνδυνο υποβάθμισης θέτει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Standard & Poor's όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. "Αυξάνεται ο κίνδυνος "ανώμαλης προσγείωσης", σημειώνει.  

S&P: Σε creditwatch η ελληνική οικονομία
Σε "creditwatch" με κίνδυνο υποβάθμισης θέτει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Standard & Poor's όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

"Το creditwatch αντανακλά την άποψή μας για αυξημένο ρίσκο δύσκολης και παρατεταμένης προσαρμογής των μεγάλων οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας, κάτι που επιδεινώνεται και από την παγκόσμια οικονομική συγκυρία", σημειώνει ο αναλυτής Marko Mrsnik. 

"Εκτιμούμε ότι η σχετικά υψηλή εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου από τον εξωτερικό δανεισμό, συμπεριλαμβανομένων και των διευκολύνσεων που παρέχει η ΕΚΤ, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και των θυγατρικών τους στη ΝΑ Ευρώπη υποδηλώνουν ότι η πιστωτική επέκταση ενδέχεται να υποχωρήσει με έντονο ρυθμό, οδηγώντας σε αξιοσημείωτη υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης.

Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, που είναι σε αδύναμη θέση ώστε να αντεπεξέλθουν σε μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση", σημειώνει ο αναλυτής.      

Σύμφωνα με την S&P, αυξάνεται η πιθανότητα ανώμαλης προσγείωσης για την ελληνική οικονομία, καθώς "δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική σύγκλιση παρά τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές. 

Ο οίκος εκτιμά ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εισέρχονται σε αυτή την πτωτική φάση με έλλειμμα και ακαθάριστο χρέος στο 3,5% και το 94,1% του ΑΕΠ αντίστοιχα για το 2008.

"Έκτιμούμε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στον προϋπολογισμό του 2009 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, ενώ ο στόχος για διαμόρφωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ το 2009 είναι ανέφικτος, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα", αναφέρει ο οίκος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v