Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: "Κατέρρευσε" το σύστημα φυσικού αερίου

Κατέρρευσε το σύστημα της Τουρκίας, μετά τη διακοπή του φυσικού αερίου προς τη γειτονική χώρα. Το γεγονός αυτό είχε άμεσες επιπτώσεις και στην Ελλάδα, καθώς μειώθηκαν κάθετα οι συμβατικές ποσότητες από το Αζερμπαιτζάν.

Τουρκία: Κατέρρευσε το σύστημα φυσικού αερίου
Κατέρρευσε το σύστημα της Τουρκίας, μετά τη διακοπή του ρώσικου φυσικού αερίου προς τη γειτονική χώρα.

Το γεγονός αυτό είχε άμεσες επιπτώσεις και στην Ελλάδα, καθώς μειώθηκαν κάθετα οι συμβατικές ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν που παραδίδονται στη χώρα μας μέσω Τουρκίας.

Την είδηση που μετέδωσε το Thomson-Reuters επιβεβαίωσε στο euro2day ανώτατη πηγή της ΔΕΠΑ.

Από χθες, Τρίτη, οπότε προέκυψε το πρόβλημα, η Τουρκία διοχετεύει σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα αζέρικο αέριο σε ποσότητες που δεν ξεπερνούν τα 600-700.000 κ.μ. έναντι των συμφωνημένων 2 εκατ. κ.μ. Η ίδια πάντως πηγή διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει τη ροή της ποσότητας των 2 εκατ. κ.μ. όταν αποκατασταθούν τα προβλήματα στο σύστημα της και τα οποία είναι εύλογο ότι θα πάρουν κάποιο χρόνο.

Πάντως, με τα ισχύοντα σήμερα δεδομένα η Ελλάδα θα έχει επάρκεια φυσικού αερίου έως τα τέλη Ιανουαρίου. Από κει και πέρα εφόσον δεν έχει επιλυθεί η ρωσοουκρανική διαμάχη για το αέριο, είναι ορατό το ενδεχόμενο να διακόψουν τη λειτουργία τους μεγάλες βιομηχανίες, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο με πετρέλαιο, όπως προειδοποίησε σήμερα το πρωί ο ΣΒΒΕ και ουσιαστικά παραδέχθηκε έμμεσα και η ΔΕΠΑ.

Αθ. Καλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v