Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη δόση από τα 28 δισ. για Eurobank, Πειραιώς

Eurobank και Πειραιώς έλαβαν χθες το πρώτο κομμάτι της πίτας των 28 δισ. ευρώ, υπό μορφή ειδικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Alpha Bank.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Πρώτη δόση από τα 28 δισ. για Eurobank, Πειραιώς
Eurobank και Πειραιώς έλαβαν χθες το πρώτο κομμάτι της πίτας των 28 δισ. ευρώ, υπό μορφή ειδικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Θα χρησιμοποιήσουν τους τίτλους ώστε να δανειστούν αύριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τίτλοι που εκδόθηκαν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κατόπιν έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος και εντολής που δόθηκε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, είναι τριετούς διάρκειας, έχουν μηδενικό επιτόκιο και θα επιστραφούν στη λήξη τους στον ΟΔΔΗΧ.

Η προμήθεια που θα καταβάλλουν οι τράπεζες στο Δημόσιο, μετά την παροχή των κατάλληλων εξασφαλίσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι της τάξεως του 0,62%, ενώ το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες θα προσδιοριστεί από την ΕΚΤ και την τιμολόγηση των τίτλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ευρωσυστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα πάρουν στο… χέρι ποσό κατά τι χαμηλότερο από την ονομαστική αξία των ομολόγων που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη τράπεζα που θα λάβει ομόλογα θα είναι η Alpha, η οποία έχει υποβάλει επίσης σχετικό αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εντός Ιανουαρίου, οπότε οι τράπεζες θα αρχίσουν να έρχονται αντιμέτωπες με λήξεις ομολόγων και λοιπών υποχρεώσεών τους, οι αιτήσεις θα αυξηθούν.

Σε αντίθεση με τα ομόλογα, η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι στιγμής δεν έχει δεχτεί καμία αίτηση παροχής εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, καθώς θεωρείται ακριβότερη εναλλακτική επιλογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v