Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία τραπεζών για κρατική στήριξη

Οι μεγάλες τράπεζες θα κάνουν χρήση του πακέτου στήριξης όπως συμφώνησαν κορυφαίοι τραπεζίτες με τον Γ. Αλογοσκούφη. Περιθώριο έως τις αρχές του 2009 για δικαίωμα υπαγωγής.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Συμφωνία τραπεζών για κρατική στήριξη
Κόντρα στην έντονη φημολογία και το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών σχετικά με το ποια θα ενταχθεί και ποια όχι στο σχεδίο "σωτηρίας" των 28 δισ. ευρώ, όλοι οι εκπρόσωποι των μεγάλων τραπεζων πλην Εμπορικής, η οποία θα ενταχθεί στο αντίστοιχο γαλλικό λόγω της Credit Agricole, δήλωσαν στην αποψινή σύσκεψη με τον Γ. Αλογοσκούφη ότι θα μετάσχουν σε αυτό.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ στη σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι κ.κ. Αράπογλου, Νανόπουλος, Κωστόπουλος, Σάλλας, Κροντηράς, Μηλιάκος, Φιλιππίδης, και Λέγκας διαμορφώθηκαν όλοι οι τελικοί όροι της ρύθμισης η οποία θα κατατεθεί με τη μορφή ξεχωριστού νομοσχεδίου και όχι προσθήκη στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι το σχέδιο καταρτίζεται όχι επειδή το χρειάζεται οποιαδήποτε τράπεζα - «μάλλον καμία δεν το χρειάζεται έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ» - απαιτείται όμως για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία ώστε να μην υπάρξει καθίζηση της πιστωτικής επέκτασης.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατό στη Βουλή ενδεχομένως να παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη και θα δίνει περιθώρια έως τις αρχές του 2009 στις τράπεζες να ασκήσουν το δικαίωμα υπαγωγής στις διατάξεις του.

Θα προηγηθεί κατανομή των κονδυλίων του σχεδίου ανάλογα με το μερίδιο αγοράς των πιστωτικών ιδρυμάτων και οι τεχνικές λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα θέματα τιμολόγησης θα γίνουν με απόφαση του Γ. Αλογοσκούφη, κατόπιν εισήγησης της ΤτΕ.

Κορυφαίο του ΥΠΟΙΚ έλεγε επίσης ότι σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις για θέματα συμμετοχής του δημοσίου στο ΔΣ των τραπεζών, αμοιβές και προνομιούχες μετοχές δεν υπάρχουν αλλαγές.

---Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος συναντήθηκαν σήμερα το βράδυ με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου, ο Πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Αντώνης Κροντηράς, ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Δημήτρης Μηλιάκος και ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Άγγελος Φιλιππίδης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής. Το σχέδιο αυτό θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v