Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζεστό χρήμα 900 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Στροφή στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προνομιακούς όρους και σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, έναντι των χρηματοδοτήσεων έργων υποδομής, σχεδιάζει η ΕΤΕπ.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Ζεστό χρήμα 900 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ
Στροφή στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προνομιακούς όρους και σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, έναντι των χρηματοδοτήσεων έργων υποδομής, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εξετάζει μάλιστα και το ενδεχόμενο τιτλοποιήσεων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη πέραν της συνεργασίας με την Πειραιώς, γίνονται συζητήσεις με την Εθνική και τη Marfin.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης ο οποίος επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Αθήνα, φιλοδοξεί σε αύξηση των χορηγήσεων σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση προς την Ελλάδα και στην παρούσα φάση θα υπογράψει τρεις δανειακές συμβάσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Αφορούν τις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας, την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης και την ενίσχυση ΜΜΕ μέσω της τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

1. Τη δεύτερη δόση δανειακής σύμβασης ύψους 450 εκατ. ευρώ προς την Αττικό Μετρό για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Προ δύο ετών είχαν εκταμιευθεί 200 εκατ. ευρώ και με τη νέα σύμβαση θα γίνει η εκταμίευση επιπλέον 250 εκατ ευρώ .

2. Δάνειο ύψους 550 εκατ. ευρώ προς την Αττικό Μετρό για την συγχρηματοδότηση κατά 50% της επέκταση της γραμμής 3 από Χαϊδάρι προς Πειραιά.

3. Δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ προς της Τράπεζα Πειραιώς για την χρηματοδότηση προγραμμάτων προνομιακής δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (χαμηλό επιτόκιο 3,5% και μακρά περίοδο αποπληρωμής άνω των 15 ετών).

Στα σχέδια της ΕΤΕπ πέραν της χορήγησης προνομιακών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των ελληνικών τραπεζών, περιλαμβάνεται και η τιτλοποίηση δανείων που έχουν χορηγήσει ελληνικές τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ανάμεσα στην Εθνική, τη Marfin και την ΕΤΕπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v