Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης

Με γνώμονα το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα και το μικρότερο πολιτικό κόστος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «ράβει και ξηλώνει» το φορολογικό πακέτο που θα «συνοδεύσει» τον νέο προϋπολογισμό.

Τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης
Με γνώμονα το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα και το μικρότερο πολιτικό κόστος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «ράβει και ξηλώνει» το φορολογικό πακέτο που θα συνοδεύσει τον νέο προϋπολογισμό και θα βοηθήσει στο... κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» του τρέχοντος, η οποία για την ώρα ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ, λόγω της σημαντικής υστέρησης των εσόδων και της υπέρβασης των δαπανών.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έχει ανάψει το «πράσινο φως» στον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη να οριστικοποιήσει τα φορολογικά μέτρα στην κατεύθυνση της αύξησης της φορολογίας για τους «έχοντες και κατέχοντες» και γενικότερα για εκείνους που αποκρύπτουν εισοδήματα από την εφορία.

Στο πλαίσιο αυτό στα σχέδια της κυβέρνησης είναι:

- Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, η οποία μάλιστα θα ισχύσει από το φετινό φθινόπωρο.

- Η αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Εξετάζονται τρεις συντελεστές: 0,1% για περιουσία έως 500.000 ευρώ, 0,2% για ακίνητη περιουσία άνω των 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ και 0,3% για την περιουσία που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.

- Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά περίπου 20%, για αυτά του 2010 (θα εισπραχθούν εντός του 2009) και όχι του επόμενου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί ήδη εντολή να τυπωθούν τα ειδικά σήματα με τις παλαιές τιμές.

- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου έως και 5.000 ευρώ (από 10.500 που είναι σήμερα) και η καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας των ελεύθερων επαγγελματιών (το 50% των εισοδημάτων τους θα φορολογείται με συντελεστή 40%), οι οποίοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

- Από την 1η Ιανουαρίου 2009 τίθεται σε ισχύ η τέταρτη και τελευταία δόση της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, λόγω εναρμόνισης με τα κατώτερα όρια που ισχύουν στην Κοινότητα. Η τιμή της απλής αμόλυβδης θα αυξηθεί κατά 2,6%, της σούπερ αμόλυβδης κατά 2,9% και του πετρελαίου κίνησης κατά 3,1%.

- Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η ένταξη στην κλίμακα των εισοδημάτων αθλητών, πιλότων, δημοσίων υπαλλήλων, μελών Δ.Σ. και άλλων κατηγοριών.

- Η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 12%, η αυτοτελής φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 12%, καθώς και η αναδρομική φορολόγηση των δικαιωμάτων μετοχών (stock options) που λαμβάνουν στελέχη επιχειρήσεων.

- Η επαναφορά του τεκμηρίου για αγορές μέσω πιστωτικών καρτών.

- Η αύξηση κατά περίπου 25% σε μέσο επίπεδο των αντικειμενικών αξιών για τα εντός και τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v