Με επιτόκιο 4% το Senior Preferred ομόλογο της «Ελληνικής»

Η έκδοση προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα με το συνολικό βιβλίο προσφορών να ξεπερνά τα €370 εκατ., με υπερκάλυψη 3,7 φορές.

Με επιτόκιο 4% το Senior Preferred ομόλογο της «Ελληνικής»

Η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ (η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς την τιμολόγηση έκδοσης ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Senior Preferred) ύψους €100 εκατ. (το «Ομόλογο») στα πλαίσια του Προγράμματος Έκδοσης Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων (EMTN) της Τράπεζας ύψους €1,5 δισ, υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης προ-απαιτούμενων συνήθων όρων.

Το Ομόλογο θα εκδοθεί στην ονομαστική του αξία και θα φέρει σταθερό ετήσιο επιτόκιο ύψους 4%, το οποίο θα καταβάλλεται ετησίως αναδρομικά. Το σταθερό επιτόκιο θα επανακαθορισθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2025. Η ημερομηνία λήξης του Ομολόγου θα είναι η 17η Σεπτεμβρίου 2026 με δυνατότητα ανάκλησης στην ονομαστική του αξία στις 17 Σεπτεμβρίου 2025 (2NC1), υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων και τήρησης ισχυόντων κανόνων προληπτικής εποπτείας. Ο διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 και το Ομόλογο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην αγορά Euro MTF του Χρηματιστήριου του Λουξεμβούργου.

Η έκδοση προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα με το συνολικό βιβλίο προσφορών να ξεπερνά τα €370 εκατ., με υπερκάλυψη 3,7 φορές. Η μεγάλη επενδυτική ζήτηση επέτρεψε τη μείωση της αρχικής ενδεικτικής τιμολόγησης ύψους 4,5% κατά 50 μονάδες βάσης.

Το Ομόλογο αναμένεται ότι θα πληροί τα κριτήρια για την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) της Τράπεζας μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου 2025, ημερομηνία ανάκλησης, και συνάδει με τη στρατηγική χρηματοδότησης της Τράπεζας.

Το Ομόλογο αναμένεται να αξιολογηθεί σε ‘Ba2’ από τους Moody’s Ratings και σε ‘BBB-‘ από τους Fitch Ratings.

Ο Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Αντώνης Ρούβας, δήλωσε: Είμαστε ικανοποιημένοι με την επιτυχία αυτής της συναλλαγής, η οποία είναι σαφής απόδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς στην πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας, που αντανακλάται στο σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και την ανταγωνιστική τιμολόγηση. Η συναλλαγή ακολουθεί τις πρόσφατες αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων της Τράπεζας, οι οποίες ήταν το αποτέλεσμα αριθμού σημαντικών οροσήμων που επιτεύχθηκαν από την Τράπεζα και της περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού της μοντέλου και της χρηματοοικονομικής της απόδοσης.

Η ουσιαστική μείωση του πιστωτικού περιθωρίου σε σύγκριση με την πρώτη έκδοση ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας τον Ιούλιο του 2022 αντικατοπτρίζει το ενισχυμένο πιστωτικό προφίλ της Τράπεζας. Αναγνωρίζω και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου στην Τράπεζα και στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη σκληρή δουλειά και αφοσίωσή τους σε αυτό το ταξίδι.

Οι J.P. Morgan ενήργησαν ως Αποκλειστικοί Επικεφαλής Διαχειριστές (Sole Lead Manager) για τη συναλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v