Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεπτές ισορροπίες στην Κύπρο με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Η Λευκωσία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους ενόψει της επαπειλούμενης κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή. Οι διπλωματικές κινήσεις και ο ρόλος της Τουρκίας.

Λεπτές ισορροπίες στην Κύπρο με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Ενώ η Δύση βρίσκεται σε συναγερμό ενόψει πιθανού χτυπήματος του Ιράν στο Ισραήλ, η Κύπρος προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους ως προς την έμμεση εμπλοκή της, αλλά και να διαδραματίσει ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι λεγόμενοι «παλιοί» πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου (Κληρίδης, Παπαδόπουλος, Χριστόφιας) παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, όταν ήταν στην εξουσία διατηρούσαν την ίδια στρατηγική απέναντι στο Ισραήλ: Τυπικά καλές σχέσεις, αλλά και συμπαράσταση στον αγώνα των Παλαιστινίων. Η Κύπρος διατηρούσε άριστες σχέσεις με την Ιορδανία και τον Λίβανο, καθώς και «υπογείως» καλές επαφές με την Συρία επί εποχής Χαφέζ Αλ Ασαντ και μετέπειτα με τον υιό Μπασάρ Αλ Ασαντ. Το ίδιο συνέβαινε και με το Ιράν.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όμως, η Λευκωσία κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ ουδετερότητας ή πλήρους συμπαράταξης με την Δυτική Εξωτερική Πολιτική. Η κυπριακή κυβέρνηση υιοθέτησε την Δυτική ρητορική απέναντι στη Χαμάς και, αρκέστηκε να προαναγγείλει τον διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Ακόμα και αυτή η βοήθεια, όμως, φθάνει μόνο όταν το επιτρέπει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αποφάσεις της Κύπρου είναι δύσκολες και έχουν σημαντικές προεκτάσεις, καθώς μια γενική ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα έχει άμεσες και έμμεσες για την Κύπρο.

Ήδη η στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Λευκωσίας δεν πέρασε απαρατήρητη από την Χεζμπολάχ. Για πρώτη φορά, στις 20 Ιουνίου, ημέρα της 50ης επετείου της εισβολής των Τουρκικών στρατευμάτων στη Κύπρο και ημέρα συνάντησης του Κυπρίου ΥΠΕΞ Κ. Κόμπου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν, η Λευκωσία δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασαν Νασράλα, ο οποίος απείλησε ευθέως την Κύπρο με επίθεση, με το πρόσχημα ότι «η παραχώρηση των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μέρος του πολέμου και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε».

«Θα πολεμήσουμε χωρίς όρους και κανόνες», είπε.

Το χρονικό της δήλωσης δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι δύο Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο συνέπειες. Πλέον, ανοικτά σε δηλώσεις τους Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν την Κύπρο ως κομβικής σημασίας και πολύτιμο σύμμαχο της Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα οι σχέσεις με την Άγκυρα παραμένουν παγωμένες.

Αντιλαμβανόμενη τις προεκτάσεις μιας πιθανής αντίδρασης της Χεζμπολάχ επί κυπριακού εδάφους, η κυβέρνηση της Λευκωσίας επιχείρησε αμέσως να ρίξει τους τόνους καθώς παράλληλα, έχει το βλέμμα και στην Τουρκία.

Από την άλλη, ο Ερντογάν, κλιμακώνει επικίνδυνα την ρητορική του κατά του Ισραήλ και υπέρ του Παλαιστινίων απειλώντας το Τελ Αβίβ ακόμα και με επέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε για τις απειλές της Χεζμπολάχ ότι «αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη απειλή και κίνδυνο επέκτασης».

«Από την αρχή προειδοποιούμε τους Ευρωπαίους για την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’. Ότι ο τόπος αυτός έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων. Βλέπουμε συνεχώς στις αναφορές των πληροφοριών ότι η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου’ χρησιμοποιείται ως βάση από ορισμένες χώρες σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Όταν είσαι συμμέτοχος στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει να σας κάψει και εσάς. Είμαστε στην ίδια γεωγραφία, θα έρθει και θα μας βρει και εμάς», είπε

Γρήγορα ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος καταδίκασε τις «εμπρηστικές δηλώσεις» Φιντάν, τονίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή μέσω της διπλωματικής οδού, και όχι κλιμάκωσης.

Άμεσα και η άλλη εγγυήτρια δύναμη, πέραν Ελλάδας και Τουρκίας, η Βρετανία, ανακοίνωσε ότι οι βάσεις στην Κύπρο «δεν έχουν φιλοξενήσει κανένα ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφος πριν και μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς».

Προς το παρόν, όλες οι πλευρές αναμένουν την απάντηση του Ιράν και συστήνουν επίσημα και ανεπίσημα, αυτοσυγκράτηση, με την Ιορδανία και την Γαλλία να λαμβάνουν ρόλο συνομιλητή με την Τεχεράνη ώστε να την πείσουν για ένα «μετρημένο» χτύπημα.

Παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, η Λευκωσία γνωρίζει ότι για την «μικρή» Κύπρο το διακύβευμα είναι μεγάλο και θα πρέπει να συνεχίσει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί για να διατηρήσει την ηρεμία στο Νησί.

Σε αναρτηση του στο τουίτερ (Χ) ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην κοινή δήλωση μεταξύ ΗΠΑ – Αιγύπτου – Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα υπογραμμίζοντας άλλα πως «μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων είναι τώρα πιο κρίσιμη από ποτέ».

«Ως αναπόσπαστος εταίρος της περιοχής, η Κύπρος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια και βοήθεια προς αυτόν τον σκοπό», έγραψε.

Η Κύπρος όμως έχει να αντιμετωπίσει και έμμεσες επιθέσεις από fake news που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, η Κύπρος έπεσε «θύμα ρωσικής προπαγάνδας από λογαριασμό στο Χ, ο οποίος μεταδίδει πληροφορίες για εμπλοκή της χώρας μας στη Μέση Ανατολή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v