Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Ισχυρό αποτύπωμα αποκτά η Eurobank στην ασφαλιστική αγορά

Μεγεθύνεται η «πίτα» της ιδιωτικής ασφάλισης στο Νησί της Αφροδίτης. Αυξήσεις ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του '24 σε «Ζωή» και «Γενικές Καλύψεις». Το μερίδιο των θυγατρικών της Ελληνικής Τράπεζας.

Κύπρος: Ισχυρό αποτύπωμα αποκτά η Eurobank στην ασφαλιστική αγορά

Νέα άνοδο σημειώνει φέτος η ασφαλιστική παραγωγή στο Νησί της Αφροδίτης, καθώς αυξημένες παρουσιάστηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο οι επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της παραγωγής διαμορφώθηκε στον "Κλάδο Ζωής" στο 10,3% (είχε τρέξει με 12,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022) και στις "Γενικές καλύψεις" στο 5,3% (είχε ανεβεί κατά 11,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022).

Στον "Κλάδο Ζωής", ηγετικά μερίδια σημείωσαν η θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, Eurolife (31,9% έναντι 28% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023), η CNP Cyprialife (23,7% έναντι 22,4%), η Universal Life (10,1% έναντι 11,2%), η θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας, Hellenic (8,4% έναντι 9,2%) και η Ancoria (7,8% έναντι 10,4%).

Από ελληνικής πλευράς, μερίδια αγοράς στον ίδιο κλάδο κατείχαν κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο οι εταιρείες Altius (5,3% έναντι 5,6%), Prime Insurance (4,6% έναντι 4,7%) και Εθνική Ασφαλιστική (2,6% έναντι 2,8%)

Λιγότερο συγκεντρωμένος στην Κύπρο είναι ο κλάδος των "Γενικών Καλύψεων", καθώς δραστηριοποιείται μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών. Ηγετικά μερίδια σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και Eurolife) με 14,7%, οι CNP Insurance και CNP Cyprialife με 13,2%, η Trust με 9,7%, οι θυγατρικές της Ελληνικής Τράπεζας (Παγκυπριακή και Hellenic) με 7,7%, η Universal με 7,1% και η Atlantic με 6,5%.

Από ελληνικής πλευράς, μερίδια αγοράς στον κλάδο αυτό καρπώθηκαν οι Εθνική Ασφαλιστική (3,7%, όσο και κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023), Altius (3,3%, όσο και πέρυσι), YPERA (3,1% έναντι 3,6%, πρόκειται για την πρώην Υδρόγειο Κύπρου που δεν πουλήθηκε στους Ιταλούς του Reale Group και συνεχίζει να ελέγχεται από την οικογένεια Κασκαρέλη), Prime Insurance (2,5% έναντι 2,3%), Interamerican (1,9% έναντι 1,7%, δραστηριοποιείται μόνο μέσω της Anytime στον κλάδο αυτοκινήτου) και Allianz (1,3% έναντι 0,9%, ελέγχεται από την Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη).

Η ισχυροποίηση της Eurobank

Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται η απόκτηση ηγετικού αποτυπώματος στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά από την Eurobank, λόγω μιας σειράς εξελίξεων και επιχειρηματικών συμφωνιών.

Ειδικότερα, η Eurobank κατέχει ήδη πλειοψηφική συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα και άρα ήδη ελέγχει τις θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες του Συγκροτήματος της Ελληνικής (Hellenic και Παγκυπριακή) οι οποίες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά μέσω του bancassurance. Οι δύο αυτές θυγατρικές κατείχαν στο πρώτο φετινό τρίμηνο μερίδια αγοράς 8,4% στον "Κλάδο Ζωής" και 7,7% στις "Γενικές Καλύψεις".

Πέραν αυτού, η Ελληνική Τράπεζα έχει συμφωνήσει με τους Γάλλους της CNP, την εξαγορά των τοπικών εταιρειών CNP Cyprialife και CNP Insurance, οι οποίες αθροιστικά ελέγχουν το 23,7% του "Κλάδου Ζωής" (στοιχεία πρώτου φετινού τριμήνου) και το 13,2% στις  "Γενικές Καλύψεις". Μέσω αυτής της κίνησης, η θυγατρική (πλέον) της Eurobank, Ελληνική Τράπεζα διευρύνει την παρουσία της στον ασφαλιστικό κλάδο πέρα από τη δραστηριότητα του bancassurance, αποκτώντας ισχυρή βάση σε τοπικά δίκτυα διαμεσολαβούντων.

Τέλος, η Eurobank ελέγχει ουσιαστικά και την πλειοψηφία των μετοχών της Prime Insurance (μερίδιο 4,6% στον "Κλάδο Ζωής" και 2,5% στις "Γενικές Καλύψεις"), μέσα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά (δεν είναι γνωστές οι προθέσεις της Τράπεζας σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της Prime, ωστόσο πέρυσι είχαν γίνει κάποιες κινήσεις πώλησής της).

Αθροίζοντας τα προαναφερθέντα μερίδια, ο Όμιλος Eurobank φαίνεται να είχε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 «αποτύπωμα» στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά που ανέρχεται στο 36,7% στον "Κλάδο Ζωής" και στο 23,4% στις "Γενικές Καλύψεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v