Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε στη Λευκωσία τη νέα «Υπηρεσία μίας στάσης της ΕΕ για τη στήριξη του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής και των επιχειρήσεων».
Θα παρέχει πληροφορίες και τεχνική βοήθεια σε επιχειρήσεις και άτομα που πραγματοποιούν επί του παρόντος ή ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν εμπορικές συναλλαγές διαμέσου της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά:
«Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών διαμέσου της Πράσινης Γραμμής αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής στην Κύπρο. Το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής φέρνει σε επαφή ανθρώπους και επιχειρήσεις και προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και από τις δύο κοινότητες. Μέσω της ενθάρρυνσης του εμπορίου, μπορούμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Η υπηρεσία μίας στάσης θα παρέχει τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους Τουρκοκύπριους παραγωγούς και εμπόρους εύκολη πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.
Θα τους ενημερώνει επίσης σχετικά με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις της ΕΕ με τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται τα τουρκοκυπριακά προϊόντα, προκειμένου να διατεθούν στην αγορά της ΕΕ.
Η υπηρεσία θα απασχολεί εμπειρογνώμονες που μιλούν ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά και ο ιστότοπός της θα είναι διαθέσιμος στις τρεις αυτές γλώσσες, ενώ θα διοργανώσει και εκδηλώσεις δικτύωσης για παραγωγούς και εμπόρους.
Το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής διέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή του 2004, ο οποίος καθορίζει τους όρους με τους οποίους οι άνθρωποι, τα αγαθά και οι υπηρεσίες μπορούν να διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή. Πρόκειται για τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των περιοχών που τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των περιοχών της Κύπρου που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η «υπηρεσία μίας στάσης» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το οποίο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου. Από το 2006, η ΕΕ έχει διαθέσει 688 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα βοήθειας.