Νέα δημοσιεύματα για τα «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο, μπαράζ αντιδράσεων

Δημοσίευμα του Al Jazeera επανέρχεται στην υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» στυην Κύπρο, τη στιγμή που το διεθνές παρατηρητήριο για τη διαφθορά (OCCPR) αναφέρεται στη σχέση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σαουδάραβα επενδυτή.

Νέα δημοσιεύματα για τα «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο, μπαράζ αντιδράσεων

Αντιδράσεις προκαλούν οι νέες αναφορές του αραβικού δικτύου Al Jazeera στην Κύπρο, καθώς και δημοσίευμα του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCPR).

Το Al Jazeera αναφέρεται στην Κύπρο, στο πλαίσιο ντοκυμαντέρ που αφορά στην πώληση βρετανικών ποδοσφαιρικών ομάδων σε ξένους επενδυτές με προβληματικό προφίλ, ενώ το OCCPR αναφέρεται στη σχέση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σαουδάραβα επενδυτή που απέκτησε κυπριακό διαβατήριο μέσω του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Απάντηση στα δημοσιεύματα έδωσε με ανακοίνωση η Προεδρία, ενώ κόμματα καλούν τον γενικό εισαγγελέα να δράσει για την απόδοση ευθυνών.

Κανένας υπουργός στο Λονδίνο

Στην ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται πως «όσον αφορά τους ισχυρισμούς του OCCRP πρόκειται περί αναδημοσιεύσεων αναληθών ισχυρισμών που προβλήθηκαν και στο παρελθόν και αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης τόσο από την επιτροπή Kαλογήρου όσο και από τη διερευνητική επιτροπή Νικολάτου.

«Τα πορίσματα και των δυο επιτροπών διαψεύδουν το δημοσίευμα και γεννούν ερωτήματα ως προς το ποιο σκοπό και στόχο εξυπηρετούν την παρούσα χρονική περίοδο», σημειώνεται, ενώ προστίθεται πως «ουδέν στοιχείο συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις συναλλαγές του Σαουδάραβα επενδυτή».

Σε σχέση με την ερευνά του Al Jazeera, σημειώνεται πως όσα αναφέρονται «δεν αποτελούν παρά παραπομπή σε πράξεις ή ενέργειες που οφείλονταν στα κενά, τις αδυναμίες ή και παραλείψεις εποπτικού ελέγχου του επενδυτικού προγράμματος που έχει ήδη οριστικά καταργηθεί».

«Υπενθυμίζεται πως υστέρα από τα όσα καταγράφηκαν με ήχο και εικόνα από το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο συστάθηκε διερευνητική επιτροπή υπό τον κ. Νικολάτο, τα ευρήματα της οποίας οδήγησαν σε προτάσεις ανακλήσεων της κυπριακής υπηκοότητας όσων παρανόμως την απέκτησαν, αλλά και σε ποινικές έρευνες εναντίον όσων δολίως εκμεταλλεύτηκαν το Πρόγραμμα», σημειώνεται.

Προστίθεται πως ήδη, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δηλώσει, η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις για όσους τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών δικαιολογούν κάτι ανάλογο.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας διέψευσε παράλληλα, «πως καθ’ οιονδήποτε χρόνο οποιοσδήποτε Υπουργός της Κυβέρνησης έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο για τους σκοπούς που ισχυρίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο που παρουσιάζεται στο βίντεο του Al Jazeera» και διαβεβαίωσε «για την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τα οποία προβλήματα προκάλεσε το καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα».

Καλούν τον γενικό εισαγγελέα να ερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες

Σε γραπτή της δήλωση, το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Ελένη Μάυρου, αναφέρει ότι τα χθεσινά δημοσιεύματα του δημοσιογραφικού οργανισμού Al Jazeera και του OCCRP επαναφέρουν ένα θέμα που ταλανίζει την Κύπρο εδώ και καιρό - τη θεσμική διαφθορά και διαπλοκή.

«Οι αναφορές σε εμπλοκή υπουργού στην έκδοση διαβατηρίου σε Ρώσο ο οποίος καταζητείτο από την Ιντερπόλ, δεν απαντούνται με πυθιακές, αόριστες, διαψεύσεις. Οι αναφορές στην παράτυπη διαδικασία παραχώρησης της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σόι του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν απαντούνται με υπεκφυγές που δεν έπεισαν κανένα», σημειώνει.

Η κ. Μαύρου, σημειώνει ότι η διαφθορά -που γιγαντώθηκε επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης- πλήττει την οικονομία και απωθεί σοβαρούς επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο. Υπονομεύει τους θεσμούς, τη δημοκρατία, την ισονομία.

Προσθέτει πως το ΑΚΕΛ έστειλε από την πρώτη στιγμή μήνυμα μηδενικής ανοχής για οποιονδήποτε εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς και τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές, ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλες τις κατηγορίες που της προσάπτονται και ο Γενικός Εισαγγελέας να ερευνήσει σε βάθος και τις νέες καταγγελίες και να οδηγήσει όσους εμπλέκονται στην απόδοση ευθυνών και την τιμωρία.

Σε ανακοίνωση των Οικολόγων σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση του νέου βίντεο του Al Jazeera και το νέο δημοσίευμα του OCCRP, «για ακόμη μια φορά δυστυχώς βλέπουμε το νησί μας να διασύρεται διεθνώς εξαιτίας των χειρισμών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και της προώθησης του προγράμματος των ‘χρυσών διαβατηρίων’».

«Το Al Jazeera με το νέο του αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παρουσιάζει την Κύπρο μας να λειτουργεί ως μέσο εξασφάλισης υπηκοότητας για τις ανάγκες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για ολιγάρχες, ενώ την ίδια μέρα ο OCCRP επαναφέρει το ζήτημα της παράτυπης παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας στις δύο συζύγους και άλλα πρόσωπα του στενού κύκλου του Σαουδάραβα Abdulrahman bin Khalid bin Mahfouz και της χρήσης του τζετ του επιχειρηματία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν «προκλητική» την «προεδρική παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας που ετοίμασε ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης» και την «προσπάθεια αποφυγής παραδοχής του». Χαρακτηρίζουν επίσης απαράδεκτο «ο Γενικός Εισαγγελέας να συγκαλύπτει ακόμη και σήμερα ονόματα και καταστάσεις».

«Πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση όλων όσων ευθύνονται, είτε πρόκειται για δικηγορικά ή ελεγκτικά γραφεία, ή για επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, είτε πρόκειται για Υπουργούς και βουλευτές, ώστε να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα», υποδεικνύουν οι Οικολόγοι.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρος Παπαδούρης αναφέρει «το βίντεο του Al Jazeera, είναι μια ευκαιρία να συγκρίνουμε τα μεγέθη διαφθοράς, αντίδρασης και «τιμωρίας» των δυο χωρών» σημειώνοντας ότι «είναι άξιον απορίας ποιος είναι ο Κύπριος υπουργός που μετέβη στην Αγγλία για να προωθήσει τα «χάλια» μας».

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v