Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στην Κύπρο

Το ερώτημα αφορά τι δέον γενέσθαι όταν ο προϋπολογισμός επανακατατεθεί στη Βουλή τέλος Ιανουαρίου ή μέσα στο Φεβρουάριο.

Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στην Κύπρο

Ύστερα από τρεις μέρες συζήτησης και κάμποσα παρασκήνια που δεν απέδωσαν, η Βουλή, με πλειοψηφία 5 ψήφων καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2021, οδηγώντας τα πράγματα σε μία πρωτοφανή για τον τόπο κατάσταση.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν 29 βουλευτές του ΑΚΕΛ (16), του ΔΗΚΟ (6), της ΕΔΕΚ (3), της Συμμαχίας (1), των Οικολόγων (2) και των Ανεξάρτητων (1). Στη συνέχεια η Βουλή ενέκρινε απόφαση για δωδεκατημόριο που επιτρέπει τη διενέργεια δαπανών για το Γενάρη του 2021. Στο διάστημα αυτό η Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό και να τον καταθέσει αφού περάσουν 45 μέρες από την καταψήφισή του.

Κατά τη χθεσινή μέρα οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην ΕΔΕΚ η οποία ενώ τις προηγούμενες μέρες αφηνόταν να νοηθεί ότι επρόκειτο να τοποθετηθεί θετικά, τελικά καταψήφισε. Πλέον το ερώτημα αφορά τι δέον γενέσθαι όταν ο προϋπολογισμός επανακατατεθεί στη Βουλή τέλος Ιανουαρίου ή μέσα στο Φεβρουάριο.

Η απόφαση της Βουλής εκτός των προβλημάτων που δημιουργεί στα δημόσια και ευρύτερα οικονομικά του κράτους, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, προκαλεί πολιτειακά και θεσμικά ζητήματα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο γνωστός νομικός Αχιλλέας Αιμιλανίδης, σε δηλώσεις του στη StockWatch είχε επισημάνει ότι η καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή βρίσκεται στα όρια της συνταγματικότητας. Αναφέρθηκε επίσης σε γνωμάτευση του τέως γενικού εισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη σύμφωνα με την οποία «το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό και ότι σε συστήματα προεδρικής δημοκρατίας δεν είναι εύλογο να χρησιμοποιείται η καταψήφιση του προϋπολογισμού ως μέσο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση για άλλα ζητήματα».

ΠΗΓΗ: Stockwatch.com.cy

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v