Κύπρος: Απεργούν βουλευτές, ζητούν παραίτηση Συλλούρη

Οι κύπριοι βουλευτές δείχνουν την έξοδο στον Πρόεδρο της Βουλής μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια» και το video του Al Jazeera.

Κύπρος: Απεργούν βουλευτές, ζητούν παραίτηση Συλλούρη

Σε απεργία κατέρχονται οι βουλευτές της επιτροπής θεσμών της κυπριακής βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη παραίτηση του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ενώ οι τρεις βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι άρουν την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο της βουλής και ότι δεν θα παρευρίσκονται σε συνεδριάσεις υπό την προεδρία Συλλούρη.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σημείωσε ότι οι βουλευτές της επιτροπής ήθελαν να στείλουν ομόφωνο πολιτικό μήνυμα ότι θα ήταν οξύμωρο να συζητείται κώδικας δεοντολογίας βουλευτών υπό το φως των εξελίξεων. Ανέφερε ότι στόχος όλων είναι η συνταύτιση με την κοινωνία των πολιτών στο μεγάλο ζητούμενο της εξυγίανσης της πολιτικής ζωής του τόπου, προσθέτοντας ότι η συνεδρία δεν θα χαθεί.

Την εισήγηση για απεργία έθεσαν αρχικά βουλευτές του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων και υιοθετήθηκε από το σύνολο των μελών της επιτροπής.

Σύμφωνα με τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, η υποεπιτροπή της επιτροπής θεσμών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές, θα πραγματοποιήσει την πρώτη απεργία στην ιστορία της βουλής.

Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι οι βουλευτές δεν πρόκειται να συνεδριάσουν εκτός και αν παραιτηθεί ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, που φαίνεται στο βίντεο που δημοσίευσε πριν από δύο μέρες ο Al Jazeera, να εμπλέκεται σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς.

Χαρακτήρισε επίσης, απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Συλλούρης προεδρεύει της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που σχολίασε σήμερα και ο τέως γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης υποδεικνύοντας ότι ο κ. Συλλούρης θα πρέπει είτε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, είτε να παραιτηθεί και πως «δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις», όπως τόνισε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στο ΡΙΚ ότι τα θεσμικά ζητήματα που προκύπτουν θα πρέπει να απασχολήσουν οργανωμένα και συγκροτημένα τη βουλή και να βρεθούν λύσεις, είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΑΚΕΛ ότι ο ΠτΒ θα πρέπει να παραιτηθεί.

Σημείωσε ότι από τη στιγμή που η παραίτηση μεταφέρεται, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία της βουλής, που αφορούν για παράδειγμα το τι θα γίνει με την ad hoc επιτροπή που έχει συσταθεί για να ερευνήσει ενδεχόμενη προνομιακή μεταχείριση ΠΕΠ από τράπεζες.

Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων σε ανακοίνωση της καλεί εκ νέου τον πρόεδρο της Βουλής να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του για ηθικούς και δεοντολογικούς λόγους, σημειώνοντας πως υπό τις παρούσες συνθήκες οι τρεις βουλευτές της Συνεργασίας δεν θα παρευρίσκονται σε οποιαδήποτε συνεδρίαση της βουλής υπό την προεδρία του κ. Συλλούρη.

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v