Σημάδια κυβερνητικής φθοράς στην Κύπρο

Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, έχασε, σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2014. Κατάφερε όμως να εκλέξει και πάλι δύο ευρωβουλευτές και να παραμείνει η πρώτη πολιτική δύναμη, οριακά αυτή τη φορά από το ΑΚΕΛ. Στο 55% εκτινάχθηκε η αποχή.

Σημάδια κυβερνητικής φθοράς στην Κύπρο

Ισχυρά και πολυδιάστατα πολιτικά μηνύματα έστειλε το εκλογικό σώμα προς όλες τις κομματικές δυνάμεις κατά τις χθεσινές ευρωεκλογές στην Κύπρο που σημαδεύτηκαν, για άλλη μία φορά, από το μεγάλο ποσοστό αποχής.

Η αποχή έφθασε στο 55,1%, σε σχέση με το μέσο όρο αποχής 50,5%, που καταγράφηκε χθες στην ΕΕ επιβεβαιώνοντας τη εντεινόμενη αποστροφή μεγάλου αριθμών κυπρίων ψηφοφόρων από τα πολιτικά δρώμενα αλλά και την παγίωση των δεδομένων που δημιουργήθηκαν μετά την κρίση του 2013.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε έντονα σημάδια κυβερνητικής φθοράς. Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, έχασε, σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2014.

Κατάφερε όμως να εκλέξει και πάλι δύο ευρωβουλευτές και να παραμείνει η πρώτη πολιτική δύναμη, οριακά αυτή τη φορά από το ΑΚΕΛ.

Στις ευρωεκλογές του 2014 η ψαλίδα μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ήταν σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα άφησε ένα σοβαρά λαβωμένο ΔΗΣΥ να αναζητεί πορεία τόσο στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και στο κυπριακό.

Στις ευρωεκλογές του 2014, το κυβερνών κόμμα είχε εξασφαλίσει 37,75% του εκλογικού σώματος. Χθες το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 29,02%, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 8,73%, με τον ΔΗΣΥ να χάνει 16 χιλ. ψηφοφόρους.

Ο ΔΗΣΥ εξέλεξε ως ευρωβουλευτές τον δημοσιογράφο, εξωκομματικό στέλεχος, Λουκά Φουρλά ο οποίος έλαβε και τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης 43,156.

Δεύτερος αναδείχθηκε ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου με 39,616.

Το χθεσινό αποτέλεσμα έχει θορυβήσει την Πινδάρου, που αναζητεί από σήμερα τα αίτια της πτώσης τα οποία ίσως να εστιάζονται όχι μόνο στο πλαίσιο της φθοράς που έχει η εξουσία, αλλά και στις κατά καιρούς αμφιταλαντεύσεις του κόμματος κυρίως στο εθνικό θέμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πριν προβεί στην επίσημη δήλωση του χθες το βράδυ μετέβη στο προεδρικό και τα είπαν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Εκτιμάται ότι ο ΔΗΣΥ ενδεχομένως να έχει πληρώσει το κόστος των αμφιταλαντεύσεων προκαλώντας διαρροές ψήφων προς το ΕΛΑΜ και προς τον κεντρώο χώρο.

Ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα κόμματα με πιο σκληρές θέσεις στο κυπριακό (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ) ανέβασαν χθες τα ποσοστά τους.

Τα τρία κόμματα σημείωσαν συνολική αύξηση κοντά στο 13%.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αφήνοντας πίσω τις μεγάλες απώλειες που υπέστη το κόμμα, τόνισε ότι η παράταξη του αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη από το 2013.

Παραδέχθηκε ότι η κοινωνία έχει στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς την κυβερνητική παράταξη, αλλά συνολικά στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι ανησυχίες τους εστιάστηκαν στη συνεχή άνοδο του ΕΛΑΜ.

Ωστόσο, διάφορα πρωτοκλασάτα στελέχη της Πινδάρου με ψεσινές δηλώσεις τους από τα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών, δεν έκρυψαν την ανάγκη να υπάρξει αναδόμηση της στρατηγικής του κόμματος σε καίρια ζητήματα.

Το ΑΚΕΛ δεν εισέπραξε τα αναμενόμενα

Το ΑΚΕΛ φαίνεται να μην έχει εισπράξει τις ψήφους που προσδοκούσε, καθώς στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε πάρει 26,98% και χθες αναρριχήθηκε, μόλις στο 27,49%, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αριστεράς εξασφάλισε το 77% των 5,600 τουρκοκυπρίων που έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Το ποσοστό αυτό πρόσθεσε αναλογικά στο τελικό του ποσοστό λίγο πιο πάνω από 1%.

Το ΑΚΕΛ εξέλεξε και πάλι δύο ευρωβουλευτές ένας εκ των οποίων είναι ο τουρκοκύπριος πανεπιστημιακός Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, η υποψηφιότητα του οποίου αποτέλεσε αντικείμενο ποικίλων συζητήσεων και αντιδράσεων κατά την προεκλογική περίοδο, από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η υποψηφιότητα του κ. Κιζιλγιουρέκ, που έλαβε 25.051 σταυρούς προτίμησης, φαίνεται να αποτέλεσε το σημαντικό κίνητρο των τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων που προσήλθαν στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το ΑΚΕΛ ο Γ. Γεωργίου έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης 27.063.

Έμεινε όμως εκτός ευρωβουλής το παλιό στέλεχος του κόμματος, πρώην βουλευτής και υπουργός, Νεοκλής Συλικιώτης, κάτι που στέλνει μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για ανοδική πορεία του κόμματος θεωρώντας ότι επιτεύχθηκαν οι δύο στόχοι που έθεσε για τις Ευρωεκλογές. Σημείωσε ότι ο επόμενος στόχος είναι να αναδειχθεί πρώτο κόμμα. 

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v