Ετοιμες για μάχη... μισθών οι κυπριακές τράπεζες

Οι συλλογικές συμβάσεις στον τραπεζικό τομέα έληξαν στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου, πλην της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά δεν έχει ανανεωθεί. Εργατική κρίση υποβόσκει στην Ελληνική.

Ετοιμες για μάχη... μισθών οι κυπριακές τράπεζες

Έτοιμες για μάχη ώστε να μειώσουν το κόστος προσωπικού τους είναι οι κυπριακές τράπεζες, σε μια περίοδο που η εισοδηματική τους βάση συνεχίζει να πιέζεται λόγω των προβληματικών δανείων και των χαμηλών επιτοκίων.

Οι συλλογικές συμβάσεις στον τραπεζικό τομέα έληξαν στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου, πλην της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανανεωθεί.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Εθνική Τράπεζα από τον Δεκέμβριο του 2016.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη παρακαθίσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις λόγω κυρίως του γεγονότος ότι ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του υπουργείου εργασίας υπήρξε εργατική διαφορά σε ότι αφορά την παραχώρηση ή όχι της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ.

Μετά από πολύμηνη παρέμβαση της υπουργού εργασίας η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, αποδέχθηκε και παραχώρησε προς το προσωπικό, τόσο την ετήσια προσαύξηση, όσο και την ΑΤΑ.

Ωστόσο, το σκέλος της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης παραμένει σε εκκρεμότητα αλλά ενώπιον της η συντεχνία έχει επιστολή της Τράπεζας Κύπρου από το 2016 με την οποία η εργοδοτική πλευρά αξιώνει κατάργηση της ΑΤΑ, των μισθολογικών κλιμάκων και όλων των αυτόματων μισθολογικών αυξήσεων.

Επιπρόσθετα, η BOCH απαιτεί αλλαγή του συστήματος αμοιβών και προαγωγών θεωρώντας ότι αυτό είναι πεπαλαιωμένο και αντιπαραγωγικό και δεν παρέχει, κατά την άποψη της, ουσιαστικά κίνητρα στους αποδοτικούς υπαλλήλους.

Τα εν λόγω αιτήματα της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ευκαιρία της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.

Ωστόσο, οι εργασιακές σχέσεις των δύο πλευρών οξύνθηκαν και πάλι με αφορμή αυτή τη φορά τον ισχυρισμό της ΕΤΥΚ, ότι υπεύθυνοι αξιολόγησης του προσωπικού κατήγγειλαν στη συντεχνία ότι δέχονται πιέσεις για τις αξιολογήσεις υπαλλήλων.

Η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει σχολιάσει ακόμη τους ισχυρισμούς της συντεχνίας.

Πάντως η εργοδοτική πλευρά των τραπεζών αφήνει να διαρρεύσει ότι θα δώσει τη μάχη με την ΕΤΥΚ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θεωρώντας ότι ο τραπεζικός τομέας δεν αντέχει επιπρόσθετη αύξηση του εργατικού κόστους.

Εργατική κρίση υποβόσκει στην Ελληνική Τράπεζα

Στην Ελληνική Τράπεζα υποβόσκει σοβαρή εργατική κρίση και η ΕΤΥΚ έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί από τη συντριπτική πλειονότητα των μελών της να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η συντεχνία κατηγορεί τη διεύθυνση της τράπεζας ότι με την παραχώρηση των μισθών προς το προσωπικό τέλος Ιανουαρίου δεν έχει δώσει την ΑΤΑ ούτε και την ετήσια προσαύξηση, όπως προβλέπει η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση

Επίσης καταγγέλλει την ΗΒ ότι επιδιώκει με την υποβολή αιτημάτων της που απέστειλε γραπτώς προς τη συντεχνία, με την ευκαιρία της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, επαναδιαπραγμάτευση ουσιαστικών, κατά την ΕΤΥΚ, προνοιών της συλλογικής σύμβασης.

Η ηγεσία της συντεχνίας στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης του προσωπικού της ΗΒ, υποστήριξε ότι η τράπεζα απαιτεί αλλαγή των μισθολογικών κλιμάκων και των ετήσιων προσαυξήσεων, διαφοροποίηση των επιδομάτων και των προσαυξήσεων που παραχωρούνται λόγω αλλαγής καθηκόντων, του τιμαριθμικού επιδόματος, των εισφορών στο ταμείο υγείας, των συμβατικών δανείων και του ωραρίου εργασίας.

Σε σχετική επιστολή, η διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας ενημέρωσε την ΕΤΥΚ ότι δεν θα καταβάλει την ετήσια προσαύξηση ή άλλες παροχές που συνεπάγονται αύξηση του κόστους μισθοδοσίας καθώς όλα αυτά, σύμφωνα με την ΗΒ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.

Η ΕΤΥΚ σε πρόσφατη εγκύκλιο της προς τα μέλη της και απαντώντας στην επιστολή της ΗΒ εγείρει και θέμα ενσωμάτωσης των υπαλλήλων που έχουν προέλθει από την πρώην ΣΚΤ κάτω από τη συλλογική σύμβαση που ισχύει σήμερα στην τράπεζα.

Με βάση τη σύμβαση που υπήρχε στη ΣΚΤ, οι μισθοδοτικές κλίμακες που απολάμβαναν οι πρώην υπάλληλοι της Συνεργατικής Τράπεζας είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα όπου η ΕΤΥΚ είναι οργανωμένη.

Η συντεχνία υποστηρίζει ότι ο μέσος όρος μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ΗΒ ανέρχεται ετήσια περίπου στις €38 χιλ., ενώ αυτών της πρώην ΣΚΤ στις €25 χιλ.

Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι της RCB, της Eurobank και της Ancoria δεν είναι οργανωμένα μέλη της ΕΤΥΚ.

Ανώτατα στελέχη των τραπεζών αναφέρθηκαν στο ήδη αυξημένο εργατικό κόστος στον τραπεζικό τομέα σημειώνοντας και το επικείμενο κόστος 1,8% που θα παραχωρείται στο ΓεΣΥ, στην υφιστάμενη καταβολή 9% στο ταμείο προνοίας των υπαλλήλων και στις εισφορές που ήδη καταβάλλονται στα ταμεία κοινωνικής συνοχής και στο ΤΚΑ το ύψος των οποίων ανέρχεται στο 8,3%.

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v