Kύπρος: Στροφή ξένων επενδυτών στα εμπορικά ακίνητα

Ο υπεύθυνος πωλήσεων Λεμεσού της εταιρείας εκτιμητών ακινήτων Αντώνης Λοΐζου δήλωσε ότι ξένοι επενδυτές εστιάζονται σε εμπορικά ακίνητα τα οποία θα έχουν άμεση απόδοση εισοδήματος 5% πάνω στο κόστος της αγοράς τους.

Kύπρος: Στροφή ξένων επενδυτών στα εμπορικά ακίνητα

Στροφή σε νέα και παλιά εμπορικά ακίνητα με άμεση απόδοση κοντά στο 5% κάνουν οι ξένοι επενδυτές στη Λεμεσό, κάνοντας χρήση το σχέδιο πολιτογραφήσεων.

Το σχέδιο, που δέχεται πυρά εντός και εκτός Κύπρου, κεντρίζει το ενδιαφέρον επενδυτών που δεν ενδιαφέρονται μόνο για αγορά οικιστικών ακινήτων αλλά και για τα εμπορικά ακίνητα, που σε πολλές περιπτώσεις διαχειρίζονται τρίτοι.

Ο υπεύθυνος πωλήσεων Λεμεσού της εταιρείας εκτιμητών ακινήτων Αντώνης Λοΐζου δήλωσε στη StockWatch ότι ξένοι επενδυτές εστιάζονται σε εμπορικά ακίνητα τα οποία θα έχουν άμεση απόδοση εισοδήματος 5% πάνω στο κόστος της αγοράς τους. Δηλαδή, εξήγησε, μπορεί να αγοράζουν ένα μόνο διαμέρισμα των €500 χιλ. και το υπόλοιπο €1,5 εκ. να το διαθέτουν για την αγορά εμπορικών κτηρίων, γραφειακών χώρων και άλλων εμπορικών ακινήτων.

Κυνηγούν νεόκτιστους ή έτοιμους γραφειακούς χώρους στους οποίους στεγάζονται μεγάλες εταιρείες με πολυετή συμβόλαια όπως τράπεζες, ναυτιλιακές εταιρείες ή άλλες μεγάλες εταιρείες.

Ενδεικτικά ανέφερε την πώληση σε άραβα έναντι του ποσού των €2,3 εκ. του κτηρίου που στεγάζεται η Astro Bank στη λεωφόρο Μακαρίου με στόχο την είσπραξη των ενοικίων.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλη συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά με βρετανό επενδυτή ο οποίος αναζητά εμπορικά ακίνητα μέχρι €10 εκ.

Στο ίδιο πλέγμα και τα όσα ανέφερε ο υπεύθυνος πωλήσεων του γραφείου Δανός Λεμεσού Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η εταιρεία πώλησε αρκετά εμπορικά ακίνητα σε ρωσικές εταιρείες στην αριστοκρατική περιοχή της Λεμεσού, «Καλόγηροι», στο κέντρο της πόλης και κοντά στο λιμάνι.

Μάλιστα εξήγησε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ρώσοι επενδυτές αγοράζουν από τα σχέδια τα εμπορικά ακίνητα και τα αφήνουν στους ίδιους τους μεσίτες να τα διαχειρίζονται.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Γιάννης Μισιρλής, σε δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι η ζήτηση σε γραφειακούς χώρους αυξήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης της προσφοράς, υποδεικνύοντας ότι εκτοξεύθηκαν ταυτόχρονα στα ύψη και οι τιμές.

Εξήγησε ότι «οι επενδυτές μέσω του σχεδίου απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου που προνοεί επενδύσεις €2 εκ. αναζητούν δύο πράγματα, πρώτα καλή απόδοση η οποία παραδοσιακά ήταν της τάξης του 3-4% ενώ τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε στο 5%. Άρα οι πιο ψηλές αποδόσεις συμβάλουν στην προσέλκυση περισσότερων επενδυτών. Και δεύτερο θέλουν να αγοράζουν στη σωστή τιμή».

Εκτός από τους ρώσους έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Λεμεσό επιδεικνύεται και από άραβες, ισραηλινούς και Λιβανέζους, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v