Kύπρος: Συγκρατημένη αισιοδοξία Κεντρικής για κεφάλαια τραπεζών

Με τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και ειδικότερα βάσει των κινήσεων που έχουν κάνει οι δύο συστημικές κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους μήνες, η ΚΤ εκτιμά ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) δεν αναμένεται να απαιτήσει περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων τους.

Kύπρος: Συγκρατημένη αισιοδοξία Κεντρικής για κεφάλαια τραπεζών

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Κεντρική Τράπεζα καθώς, παρά τις προκλήσεις των καιρών, οι εγχώριες τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια το 2019.

Η προσοχή του εγχώριου επόπτη στρέφεται κυρίως στις δύο μεγάλες τράπεζες, που καλύπτουν, πλέον, ένα μεγάλο μέρος του συστήματος, καθώς οι άλλες δύο – RCB και Eurobank– έχουν κεφάλαια πολύ μεγαλύτερα από τις εποπτικές απαιτήσεις.

Με τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και ειδικότερα βάσει των κινήσεων που έχουν κάνει οι δύο συστημικές κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους μήνες, η ΚΤ εκτιμά ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) δεν αναμένεται να απαιτήσει περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων τους.

Η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική βρέθηκαν σε συμπληγάδες τα τελευταία χρόνια, με τους ευρωπαίους επόπτες να ζητούν αύξηση των προβλέψεων τους για επισφαλή δάνεια.  Οι απότομες αυξήσεις των προβλέψεων οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές ζημιές, που διάβρωσαν την κεφαλαιακή τους βάση.

Παρά τις εποπτικές πιέσεις για αυξημένες προβλέψεις, η εκτίμηση των εποπτών τους είναι ότι με τις ενέργειες που κάνουν οι τράπεζες θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα κεφάλαια τους πέραν των εποπτικών ορίων.

Τα θετικά μηνύματα ενισχύονται και από την ψεσινή αναβάθμιση των δύο τραπεζών από τον οίκο Moody’s, που σημειώνει τη μεγάλη μείωση που έχει επέλθει στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα βασικά της κεφάλαια (CET1) στο 18% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου €150 εκ. που θα ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου και τα θετικά δεδομένα που δημιούργησε η απορρόφηση μέρους του ισολογισμού του Συνεργατισμού.

Η συμφωνία απορρόφησης του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ από την ΗΒ μείωσε κάθετα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, αναχαίτισε το ενδεχόμενο νέων προβλέψεων και αύξησης κεφαλαίων και επέτρεψε στην τράπεζα να ανακοινώσει μεγάλα κέρδη.

Με την Ελληνική να έχει ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια της, η προσοχή των εποπτικών αρχών έχει στραφεί κυρίως στην Τρ. Κύπρου, της οποίας η κεφαλαιακή κατάσταση διαφέρει.

Οι κινήσεις που έχει κάνει η Τράπεζα τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχουν πείσει τους επόπτες ότι το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας θα απεγκλωβιστεί από την ανάγκη συνεχούς και, κυρίως, απότομης αύξησης των προβλέψεων.

Το πρόγραμμα Εστία δημιουργεί εφόδια για περαιτέρω καθησυχασμό των ανησυχιών των εποπτών για το συρρικνούμενο προβληματικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας.

Η προοπτική από το Εστία «παντρεύεται» και με μία άλλη θετική εξέλιξη που είναι η πώληση μεγάλου μέρους των ΜΕΔ ύψους €2,8.δισ. προς το επενδυτικό ταμείο Αpollo η οποία έχει ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Ανώτατη πηγή της Τράπεζας ανέφερε στη StockWatch ότι οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης άναψαν το πράσινο φως για την πώληση του πακέτου ΜΕΔ στο αμερικανικό επενδυτικό ταμείο.

Επιπρόσθετα φαίνεται να έχει εγκριθεί και η έκδοση πρωτοβάθμιου κεφαλαίου ύψους €220 εκ. με απόδοση 12,5% η οποία προκάλεσε την αντίδραση μεγάλης μερίδας υφιστάμενων μετόχων αλλά συνέβαλε στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας κατά 140 μονάδες βάσης.

Τα σημερινά κεφάλαια της Τράπεζας ανέρχονται στο 11,9%.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν, βέβαια, ότι οι κινήσεις των ευρωπαίων εποπτών δεν είναι προβλέψιμες και σημειώνουν τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν επέλθει στο εποπτικό τους περιβάλλον τα τελευταία λίγα χρόνια.

Ευελπιστούν όμως ότι με τις ενέργειες που έχουν γίνει τόσο από τις τράπεζες όσο και από τους νομοθέτες και την κυβέρνηση, οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη ζημιογόνα πορεία των τελευταίων ετών, αποφεύγοντας την ανάγκη νέων κεφαλαίων.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v