Κύπρος: Δέκα άτομα στη shortlist για τον κρατικό φορέα «κόκκινων δανείων»

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές είχαν υποδείξει διακριτικά προς στις αντίστοιχες κυπριακές, όπως στο ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, συμμετέχουν απαραιτήτως ευρωπαίοι τεχνοκράτες ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολιτικών ή άλλων παρεμβάσεων.

Κύπρος: Δέκα άτομα στη shortlist για τον κρατικό φορέα «κόκκινων δανείων»

Ευρωπαίοι και κύπριοι τεχνοκράτες με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα διαχείρισης κόκκινων δανείων και πώλησης ακινήτων θα στελεχώσουν το ΔΣ της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) που θα διαχειριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας.

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές είχαν υποδείξει διακριτικά προς στις αντίστοιχες κυπριακές, όπως στο ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, συμμετέχουν απαραιτήτως ευρωπαίοι τεχνοκράτες ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολιτικών ή άλλων παρεμβάσεων στη διαδικασία της διαχείρισης των ΜΕΔ χιλιάδων δανειοληπτών της πρώην ΣΚΤ.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν, αναφέρουν επίσης ότι οι επόπτες υπέδειξαν όπως ο εκτελεστικός διευθυντής (CEO) της ΚΕΔΙΠΕΣ, τον οποίο θα επιλέξουν ευθύς μετά το διορισμό τους τα νέα μέλη του ΔΣ, θα ήταν χρήσιμο, για τους πιο πάνω ευνόητους λόγους, να επιλεγεί ξένος με άριστη γνώση και εμπειρία σε θέματα διαχείρισης ΜΕΔ.

Ενώπιον του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη βρίσκεται ήδη το shortlist από 10 άτομα που προορίζονται για το ΔΣ.

Το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν σχετικής πρότασης του αρμόδιου υπουργού θα επιλέξει του τέσσερις εξ αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του StockWatch από πηγές του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ, αναφέρουν ότι για σκοπούς καλύτερης λειτουργικότητας της εταιρείας ενδέχεται να διευρυνθεί ο αριθμός των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, από τέσσερις που είναι η αρχική πρόθεση, σε έξι.

Το υπουργείο οικονομικών έχει θέσει σχετικό αίτημα προς την Κεντρική Τράπεζα προς έγκριση και αν γίνει αποδεκτό ανάλογη θα είναι και η πρόταση του ΥΠΟΙΚ προς το υπουργικό συμβούλιο.

Με βάση τους εν λόγω σχεδιασμούς, το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, θα στελεχώνεται από τέσσερις μη εκτελεστικούς συμβούλους και δύο εκτελεστικά μέλη.

Η σχετική διαδικασία για το διορισμό των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ θα πρέπει με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιανουαρίου.

Εκτιμάται ότι το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα επιλεγεί και ο CEO.

Πηγή: StockWatch 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v