Αναστασιάδης: Νέα εποχή εκσυγχρονισμού για τον τουρισμό στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στα κίνητρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην υιοθέτηση μιας σειράς πολεοδομικών και άλλων κινήτρων

Αναστασιάδης: Νέα εποχή εκσυγχρονισμού για τον τουρισμό στην Κύπρο

Για μια νέα εποχή εκσυγχρονισμού για τον κυπριακό τουρισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου υφυπουργού τουρισμού Σάββα Περδίου, επισημαίνοντας ότι ο τομέας παραμένει ζωτικής σημασίας αφού συνεισφέρει πέραν του 13% στο ΑΕΠ.

Η τελετή διαβεβαίωσης του υφυπουργού τουρισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στην παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη και μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Μιλώντας στην τελετή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα κριτήρια του διορισμού του κ. Περδίου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «στην απόφαση να ηγηθείς του υφυπουργείου έλαβα υπόψιν τις πανεπιστημιακές σου σπουδές, μεταξύ άλλων, και στον κλάδο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, την επαγγελματική σου πείρα και το ήθος σε πολυεθνικούς οργανισμούς της τουριστικής βιομηχανίας, την άριστη γνώση των αδυναμιών και δυνατοτήτων του τουριστικού τομέα της χώρας, το πολύγλωσσο που είναι ένα επιπλέον προσόν στις επαφές που ως ηγούμενος του τουριστικού τομέα θα έχεις με διεθνείς και άλλους παράγοντες, αλλά και τον δυναμισμό και αποφασιστικότητα που διακρίνει τη νέα γενιά των κυπρίων».

Ο διορισμός του κ. Περδίου, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις λόγω της σχέσης του με τον όμιλο εταιρειών Louis, με την κριτική να αφορά στο κατά πόσον προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα κίνητρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην υιοθέτηση μιας σειράς πολεοδομικών και άλλων κινήτρων, που οδήγησαν στη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καζίνο – θέρετρο, μαρίνες, μεικτές αναπτύξεις, γήπεδα γκολφ και νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

«Την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε στη στρατηγική προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, του επιχειρηματικού, του συνεδριακού, του πολιτισμικού, της υγείας, της παιδείας και του αθλητισμού – για τα οποία βεβαίως χρειάζονται, όπως έχω μιλήσει και με τον Σάββα, πολύ περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί - οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και κυρίως στην επιδιωκόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην άμβλυνση της εποχικότητας», πρόσθεσε.

«Ενδεικτικό του θετικού αντίκτυπου που είχε η στοχευμένη πολιτική που ακολουθήσαμε είναι η αλματώδης αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, όπου την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι συνολικές αφίξεις τουριστών ανήλθαν στα 3 εκατομμύρια 800 χιλιάδες, ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Οι στόχοι της σύστασης του υφυπουργείου

Ο κ. Αναστασιάδης, σημείωσε ότι με τη σύσταση του υφυπουργείου τουρισμού και μέσα από τη δυνατότητα χάραξης οριζόντιων πολιτικών και δράσεων, στόχος είναι η ενίσχυση της στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του τομέα.

«Την ίδια στιγμή στοχεύουμε στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που παρουσιάζονται στη συνεχώς εξελισσόμενη τουριστική βιομηχανία και σε ένα ευμετάβλητο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον», είπε.

Σημείωσε ότι απόδειξη της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας προς τον σκοπό αυτό, είναι η άμεση υλοποίηση υπό την επιτήρηση του υφυπουργείου, των προνοιών της ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής τουρισμού 2018-2030, η οποία θέτει με σαφή στοχοθέτηση και χρονοδιαγράμματα σε προτεραιότητα τους σχεδιασμούς που απαιτούνται για την αποτελεσματική ανάδειξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, κατά τρόπο που να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σταθερή ανάπτυξη και πλήρη εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα που διέπουν την παγκόσμια τουριστική αγορά και ως εκ τούτου την αειφόρο συμβολή του τουρισμού στον τομέα της οικονομίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μέσω αυτών των καινοτόμων πολιτικών, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα επιτύχουμε νέα σημαντικά αποτελέσματα ως προς, την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των εσόδων από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης, την ενίσχυση της τουριστικής υποδομής και δραστηριότητας στην Κύπρο, τη διασφάλιση και την παροχή ακόμη πιο ποιοτικών υπηρεσιών, την περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη νέων θεματικών προορισμών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναγνώρισε παράλληλα, τον καταλυτικό ρόλο και την καθοριστική συμβολή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v