Τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα στην Κύπρο το 2018

Η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί ότι η πώληση και εκκαθάριση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και η εξαγορά από την Ελληνική είναι το κορυφαίο οικονομικό γεγονός της χρονιάς που φεύγει στην Κύπρο.

Τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα στην Κύπρο το 2018

Οι εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου και η επάνοδος της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, είναι τα οικονομικά γεγονότα που ξεχώρισαν το 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων.

Από το σύνολο δέκα αναλυτών και οικονομολόγων που συμμετείχαν σε μίνι σφυγμομέτρηση της StockWatch, η πλειοψηφία θεωρεί ότι η πώληση και εκκαθάριση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και η εξαγορά από την Ελληνική είναι το κορυφαίο οικονομικό γεγονός της χρονιάς που φεύγει.

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε τον Ιούνιο συμφωνία μεταφοράς εργασιών με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα αποκτώντας ισολογισμό €10,3 δισ. και συγκεκριμένες εργασίες της ΣΚΤ, η οποία έχασε έκτοτε την άδεια λειτουργίας της. Η μεταφορά έγινε μετά από κρατική στήριξη του Συνεργατισμού που εκτόξευσε το δημόσιο χρέος στο 107% του ΑΕΠ.

Πριν λίγες μέρες η Ελληνική ανακοίνωσε ότι προέκυψε υπεραξία περίπου €300 εκ. από την απόκτηση του καλού ενεργητικού του Συνεργατισμού. Με την πράξη, η Ελληνική έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα στην Κύπρο, λαμβάνοντας ως επί το πλείστον στοιχεία ενεργητικού με ιδιαίτερα μικρό ρίσκο.

Ως δεύτερο μεγάλο γεγονός χαρακτηρίζεται η επάνοδος της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα. Πρώτος έβγαλε την Κύπρο από τα junk ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s τον Σεπτέμβριο και ακολούθησαν πιο πρόσφατα οι Fitch και DBRS. Σε μη επενδυτική κατηγορία έχει το αξιόχρεο της χώρας μόνο ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Η Κύπρος υποβαθμίστηκε αρχικά σε μη επενδυτική κατηγορία το 2012.

Στα μεγαλύτερα οικονομικά γεγονότα ξεχωρίζει η πώληση ΜΕΔ €2,8 δισ. από την Τρ. Κύπρου. Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τον Αύγουστο την επίτευξη συμφωνίας με επενδυτικά ταμεία τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Apollo για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους €2,8 δισ. (εκ των οποίων €2.7 δισ. αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια) τα οποία έχουν ως ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Η πώληση των δανείων, που έγινε μετά από συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη βουλή τον Ιούλιο, δημιουργεί διέξοδο για διαχείριση των προβληματικών δανείων των τραπεζών.

Στα κορυφαία γεγονότα περιλαμβάνεται και η ψήφιση του αναθεωρημένου πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα.

Τον Ιούλιο η βουλή ψήφισε σε έκτακτη συνεδρία της το αναθεωρημένο πλαίσιο για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα με τις διαδικασίες εκποιήσεων να γίνονται ταχύτερες παρέχοντας νέα εργαλεία στις τράπεζες για μείωση των ΜΕΔ μεταξύ των οποίων οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Με το νέο πλαίσιο, οι τράπεζες ευελπιστούν να διαχειριστούν καλύτερα το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης ξεχωρίζει στα επιτεύγματα του 2018. Το πρωτογενές πλεόνασμα το δεκάμηνο του 2018 αυξήθηκε στα €1232 εκ. από €898,7 εκ. πέρσι.

Ως θέματα που ξεχώρισαν το 2018 αναφέρονται από μερίδα των αναλυτών η διεθνής κατακραυγή για την πολιτική διαβατηρίων, η εξαγορά της MTN από τη γερμανική Monaco και οι αναδιαρθρώσεις δανείων με ανταλλαγή χρέους με ακίνητα.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v