Kύπρος: Στις τροπολογίες κρίνεται η τελική μορφή του προϋπολογισμού

Οι διεργασίες για την οριστικοποίηση των τροπολογιών των κομμάτων επί του προϋπολογισμού αναμένεται να διαρκέσουν, όπως συνήθως, μέχρι και την τελευταία στιγμή, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται διαχρονικά στο νομοθετικό έργο από έκτακτες αλλαγές.

Kύπρος: Στις τροπολογίες κρίνεται η τελική μορφή του προϋπολογισμού

Στο πάρε-δώσε που θα καθορίσει τη στήριξη ή όχι δεκάδων τροπολογιών για δεσμεύσεις και αποκοπές διαφόρων κονδυλίων θα κριθεί η τελική μορφή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Οι διεργασίες για την οριστικοποίηση των τροπολογιών των κομμάτων επί του προϋπολογισμού αναμένεται να διαρκέσουν, όπως συνήθως, μέχρι και την τελευταία στιγμή, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται διαχρονικά στο νομοθετικό έργο από έκτακτες αλλαγές.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι τροπολογίες ανέρχονται στις 65, και ο αριθμός τους ενδέχεται να διαφοροποιηθεί όσο πλησιάζει η κορυφαία στιγμή της νομοθετικής εργασίας κάθε έτους.

Αρκετές από τις τροπολογίες έχουν συγκεντρώσει τη στήριξη των πλείστων κομμάτων της αντιπολίτευσης προσδίδοντας μεγαλύτερη βεβαιότητα σε ότι αφορά την έγκριση τους. 

Η καταληκτική συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, αναμένεται να ξεκινήσει στις 3μμ με τις ομιλίες κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου.

Σύμφωνα με τις θέσεις που έχουν ήδη διατυπώσει οι αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων από το βήμα της ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος, τον προϋπολογισμό θα στηρίξουν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Αλληλεγγύης ενώ, θα τον καταψηφίσουν το ΑΚΕΛ, η Συμμαχία Πολιτών, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ.

Πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή άσκησε το ΔΗΚΟ με στόχο την έγκριση των αιτημάτων του που υποχρέωσαν την κυβέρνηση λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, να αυξήσει τις επιπρόσθετες δαπάνες του προϋπολογισμού.

Με τροποποίηση η κυβέρνηση πρόσθεσε στον προϋπολογισμό €30 εκ. για το ταμείο κουρεμένων ανεβάζοντας τις επιπρόσθετες πιστώσεις που δεν είχαν προϋπολογιστεί αρχικά, στα €46 εκ. Όπως διαρρέει, το σταύρωμα του κονδυλίου που έφτασε εσχάτως ενώπιον της βουλής, θα επιδιώξει το ΑΚΕΛ χωρίς να αποκλείεται η στήριξη σχετικής τροπολογίας και από άλλα κόμματα.

Οι βασικότερες τροπολογίες των κομμάτων αφορούν αποκοπές κονδυλίων και δεσμεύσεις που ανέρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως στην περίπτωση του σχεδίου Εστία των €33 εκ., στο οποίο αρκετά κόμματα εντοπίζουν προβληματικές πρόνοιες.

Από το σύνολο των 65 τροπολογιών που φαίνεται ότι θα καταλήξουν ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση, αρκετές φαίνεται να κερδίζουν πλειοψηφία.

Το σταύρωμα του Εστία αναμένεται να υποστηρίξει σύσσωμη η αντιπολίτευση ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι ενώ, οι Οικολόγοι εισηγούνται επίσης, σταύρωμα των €10 εκ. που αφορούν το σχέδιο αποζημίωσης μελών κουρεμένων ταμείων προνοίας. Τα ίδια κόμματα αναμένεται να δεσμεύσουν κονδύλι €52 εκ. του υπουργείου παιδείας ώστε οποιοδήποτε μη δαπανηθέν ποσό να διατεθεί για την παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου αναμένεται να αποκόψουν 5% από τις δαπάνες συμβουλευτικών υπηρεσιών και ερευνών, με ορισμένες εξαιρέσεις όπως το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, καθώς επίσης, να δεσμεύσουν τις εναπομένουσες δαπάνες του συγκεκριμένου κονδυλίου και να σταυρώσουν πιστώσεις που βρίσκονται στη διάθεση των υπουργών για σκοπούς επιχορήγησης εκδηλώσεων και άλλων έργων.

Την αποκοπή 5% από τις δαπάνες όλων των υπουργείων, ανεξάρτητων υπηρεσιών και γραφείων σε σχέση με την εκπαίδευση προσωπικού, τα συνέδρια και τα σεμινάρια, την οποία αναμένεται να στηρίξουν από κοινού ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία και Οικολόγοι φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κοινή τροπολογία για την αποκοπή δαπανών σε σχέση με την αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών καθώς και δαπανών που σχετίζονται με την αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία θα δεσμεύσουν συμβολικό κονδύλι για τη βελτίωση του κύριου δρόμου από την Πάφο προς την Πόλη Χρυσοχούς. Την ίδια στιγμή, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι προτείνουν με δικές τους τροπολογίες και δέσμευση της αγοράς υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για εξειδικευμένα θέματα και για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, τα κυβερνητικά κτίρια, το κρατικό λαχείο, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, την ανάλυση υπηρεσιών νερού, το εταιρικό νομικό πλαίσιο και το ΧΑΚ.

Με τις ψήφους των κομμάτων ΑΚΕΔ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων αναμένεται να ψηφιστούν δύο τροπολογίες αναφορικά με την αποκοπή 5% των λειτουργικών δαπανών του προϋπολογισμού με ορισμένες εξαιρέσεις όπως η αγορά νερού, φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών και το σταύρωμα των €3,5 εκ. που προορίζονται για την αγορά οχημάτων αξιωματούχων του κράτους και οχημάτων για τις ανάγκες του δημοσίου.

Για μια ακόμα χρονιά, η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που καταθέτει από κοινού τροπολογία με το ΕΛΑΜ. Η τροπολογία προνοεί ώστε από το μέρος των παροχών παιδείας μέσης εκπαίδευσης που αφορά χορηγίες προς ξενόγλωσσα ιδιωτικά σχολεία ύψους €1,5 εκ., αποκοπούν τα κονδύλια που αφορούν δίδακτρα, υποτροφίες και έξοδα φοίτησης τουρκοκυπρίων μαθητών.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v