Kύπρος: Αυλαία για προϋπολογισμό με καύσιμα στην ατζέντα

Η έναρξη της συζήτησης έχει καθοριστεί για τις 4 το απόγευμα και αναμένεται να διαρκέσει κοντά στις πέντε ώρες με βάση τον διαμοιρασμό του χρόνου ομιλίας του κάθε ομιλητή.

Kύπρος: Αυλαία για προϋπολογισμό με καύσιμα στην ατζέντα

Με τις ομιλίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ανοίγει σήμερα η αυλαία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της βουλής.

Η έναρξη της συζήτησης έχει καθοριστεί για τις 4 το απόγευμα και αναμένεται να διαρκέσει κοντά στις πέντε ώρες με βάση τον διαμοιρασμό του χρόνου ομιλίας του κάθε ομιλητή.

Της εν λόγω διαδικασίας θα προηγηθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης νόμου ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ σε σχέση με τη μείωση επί του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί φόρων κατανάλωσης νόμου, ώστε να μειωθεί ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνονται η βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, καθώς και το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για σκοπούς θέρμανσης, κατά €50 το χιλιόλιτρο (€0,05 το λίτρο).

Η μείωση των εσόδων του κράτους από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης θα ανέλθει σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, στα €48,4 εκ., χωρίς να περιλαμβάνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και στα €57,5 εκ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα αρχίσει με συνοπτική αναφορά του απερχόμενου προέδρου της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, στην έκθεση της επιτροπής για τον προϋπολογισμό.

Στη συνέχεια θα ανοίξει ο κύκλος της συζήτησης με την ομιλία του προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, με διάρκεια 30 λεπτών. Τον ίδιο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους, ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύης, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Από 40 λεπτά θα έχουν στη διάθεση τους για να αναπτύξουν τις θέσεις τους στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ, Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ και Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ.

Την Πέμπτη, η συζήτηση θα συνεχιστεί με ομιλίες εκ μέρους των βουλευτών των κομμάτων και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η διαδικασία της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού με τοποθέτηση των κομμάτων αρχικά επί των τροπολογιών που θα έχουν ενώπιον τους και ακολούθως, επί του συνόλου του προϋπολογισμού.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v