Kύπρος: Έρχεται ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών για κοινωνική ασφάλιση

Tο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό της λανθασμένης χρήσης των κανονισμών που αφορούν στο συντονισμό συστημάτων.

Kύπρος: Έρχεται ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών για κοινωνική ασφάλιση

Το καλοκαίρι του 2019 αναμένεται να λειτουργήσει το πανευρωπαϊκό ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών κοινωνικής ασφάλισης, γνωστό ως EESSI, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας.

Σε απάντηση του υπουργού υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου στη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρεται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό της λανθασμένης χρήσης προνοιών των κανονισμών που αφορούν στο συντονισμό συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και ενδεχομένως να αποτελέσει την βάση για την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας σε ηλεκτρονική στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας στη βάση ευρωπαϊκών κανονισμών.

Οι ίδιοι κανονισμοί περιλαμβάνουν πρόνοιες για την εκ των υστέρων διευθέτηση αποζημιώσεων για περιπτώσεις όπου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συστήματος υγείας του Κράτους Μέλους θεραπείας, ή απώλειας, ή μη αναγνώριση της Κάρτας, δεν έγινε κατορθωτή η επιτόπου αποζημίωση της νοσηλείας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο δικαιούχος αποτείνεται στο Υπουργείο Υγείας το οποίο διερευνά το συμβάν σύμφωνα με τις πρόνοιες των πιο πάνω Κανονισμών και αποζημιώνει όπου το αίτημα κρίνεται δικαιολογημένο.

Κατά καιρούς, όπως αναφέρεται, το υπουργείο γίνεται δέκτης μικρού αριθμού παραπόνων που αφορούν λανθασμένη χρήση της ΕΚΑΑ από τους πάροχους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που λειτουργούν στα διάφορα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνήθως, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις όπου οι λειτουργοί του πάροχου δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για την ορθή χρήση της ΕΚΑΑ, σημειώνεται.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές ενεργοποιείται η εναλλακτική διαδικασία διασφαλίζοντας ότι ο πολίτης απολαμβάνει απρόσκοπτα τα δικαιώματα του.

Προστίθεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εντοπίσει μεμονωμένα μικροπροβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, τα οποία ωστόσο, επιλύονται με εναλλακτικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται στους Κανονισμούς, εντούτοις, σημειώνεται ότι πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Το Υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρεται, συμμετέχει στα αρμόδια όργανα που εποπτεύουν την εφαρμογή των πιο πάνω Ευρωπαϊκών Κανονισμών και συμβάλλει τόσο στον εντοπισμό των προβλημάτων όσο και στην επίλυση και τη συνεχή βελτίωση προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v