Υφυπουργείο ψηφιακής στρατηγικής συστήνει η Λευκωσία

«Υπήρξε από πλευράς του ΑΚΕΛ μια συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας στο οποίο θα μπορούσε άνετα να ενταχθεί και η ψηφιακή μεταρρύθμιση», είπε ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

Υφυπουργείο ψηφιακής στρατηγικής συστήνει η Λευκωσία

Η περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών προς την ψηφιακή ανάπτυξη κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής και να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι θα γίνει αποδεκτό ένα Υφυπουργείο ψηφιακής στρατηγικής σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία.

Σε χαιρετισμό του στο «The Digital Cyprus Conference: Driving Digital Transformation in Cyprus», σημείωσε ότι προς τον σκοπό αυτό, «θα προωθήσουμε την εφαρμογή ενός νέου συνεκτικού στρατηγικού ψηφιακού σχεδιασμού».

Στόχος θα είναι ακριβώς η υπόδειξη των μέχρι στιγμής αδυναμιών και ο τρόπος βελτίωσης τους, ως επίσης και να αποτελέσουν το πλαίσιο αναφοράς για την υλοποίηση όλων των δράσεων και παρεμβάσεων που θα οδηγούν στην πλήρη και απρόσκοπτη, αλλά και γρηγορότερη ψηφιακή ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθούν σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα της τεκμηριωμένης μελέτης που διενήργησε η αναγνωρισμένη και εξειδικευμένη εταιρεία Accenture.

«Αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώνοντας την κατάσταση της ψηφιακής ωριμότητας της Κύπρου υποδεικνύουν ταυτόχρονα τα καθοριστικά βήματα και τις επιπρόσθετες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούμε στο άμεσο μέλλον, έτσι ώστε να επιταχύνουμε την ψηφιακή μεταμόρφωση του τόπου», σημείωσε.

Το πλέον σημαντικό για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής, τόνισε, είναι η συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

«Και οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξε από πλευράς του ΑΚΕΛ μια συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας στο οποίο θα μπορούσε άνετα να ενταχθεί και η ψηφιακή μεταρρύθμιση», είπε.

«Έχοντας ως εισηγητή την αντιπολίτευση, με απόλυτη αποφασιστικότητα από δικής μας πλευράς αποδοχής κάτι αναλόγου, και σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες δυνάμεις που δεν υστερούν σε βούληση, να πρωτοπορήσουμε στον μετασχηματισμό και γενικότερα στις μεταρρυθμίσεις του κυπριακού κράτους. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει αποδεκτό ένα Υφυπουργείο ψηφιακής στρατηγικής σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία με οριζόντιες εξουσίες και οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους», είπε.

Ένα Υφυπουργείο που θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, καταδεικνύοντας την εθνική σημασία που αποδίδουμε στην Ψηφιακή Ανάπτυξη της Κύπρου.

Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε κοινή ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον δημόσιο τομέα και από χώρους αιχμής της ιδιωτικής οικονομίας, για εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain.

πηγη: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v