Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2012

Φορολογικό: Ώδινεν όρος και έτεκε μυν

Αρκετοί ανέμεναν ότι η τοποθέτηση του Γιώργου Μαυραγάνη στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην αναμόρφωση του ελληνικού φορολογικού συστήματος, κυρίως λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής του με το αντικείμενο, στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε, η εκ βάθρων αλλαγή του πλαισίου και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με βασικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, αποτελεί ένα από τα βασικότερα «όπλα» για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό δεν το λέει ο υπογράφων, το λένε και πάσης φύσεως ξένοι παράγοντες, είτε είναι αναλυτές, είτε ασκούν πολιτική.

Δυστυχώς, το σχέδιο του νέου φορολογικού νόμου κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Διαβάζοντάς το, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι κυρίαρχος στόχος του νομοθέτη παραμένει το πώς θα αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου από τους συνήθεις υπόπτους: μισθωτούς και συνταξιούχους!

Κι από αλλαγή φιλοσοφίας… μηδέν.

Πράγματι, ιδίως όσοι έχουν παιδιά και βγάζουν περισσότερα από το... αστρονομικό ποσό των 25.000 ευρώ θα δουν τη φορολογική επιβάρυνση να εκτοξεύεται. Όσο για τους ελεύθερους μικροεπαγγελματίες, που έχουν ως πρώτη κλίμακα το «ελάχιστο»… 26%, αυτοί προφανώς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πληρώνουν τα σπασμένα της φοροδιαφυγής των συναδέλφων τους, την οποία δεν φαίνεται ικανός να συλλάβει με άλλον τρόπο ο κ. Μαυραγάνης.

Το ενδιαφέρον στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ότι η διαφορά συντελεστή ανάμεσα στα 15.000 ευρώ που θα δηλώσει ένας ευσυνείδητος μικροεπαγγελματίας και στα 200.000 ευρώ που θα δηλώσει ένας καταξιωμένος ιατρός είναι μόλις… 7 ποσοστιαίες μονάδες. Διότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κλίμακα σταματά στο 33%, όσα κι αν βγάζουν. Ενώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους φτάνει στο ανώτατο 45%, ήδη από τα 48.001 ευρώ!

Εξίσου… επαναστατική είναι και η διαχείριση των περίφημων «αποδείξεων». Κάθε φορολογούμενος πρέπει να έχει παραστατικά για το 25% του εισοδήματός του, με ανώτερο ύψος εισοδήματος τα 42.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει φορολογητέο εισόδημα 18.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 4.500 ευρώ, εξαιρώντας ιατρικές και νοσοκομειακές - φαρμακευτικές δαπάνες, συν δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών καθώς και δαπάνες εισιτηρίων, προκειμένου να κλειδώσει το αφορολόγητο των 1.950 ευρώ που δικαιούται.

Εν ολίγοις, κάθε μήνα θα πρέπει να βρει αποδείξεις για τα 400 από τα 1.400 ευρώ που του μένουν στην τσέπη (μετά τους φόρους), με όλες αυτές τις εξαιρέσεις! Ειδάλλως, αρχίζουν οι περικοπές στο αφορολόγητο.

Κάποιος όμως που βγάζει 42.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα, θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 10.500 ευρώ. Δηλαδή με εισόδημα στην τσέπη περίπου 31.000 ευρώ (διότι οι φόροι που θα πληρώσει είναι περίπου 11.300 ευρώ, χωρίς έκτακτες εισφορές, χαράτσι ακινήτων κ.λπ.) θα πρέπει να βρει αποδείξεις για πάνω από το ένα τρίτο των χρημάτων του.

Όχι γιατί θα κερδίσει κάτι, αλλά διότι αν δεν μαζέψει όλο το ποσό, θα φορολογηθεί επιπρόσθετα επί της διαφοράς με… 21% αντί 10% ως σήμερα!

Όλα αυτά όταν η εμπειρία έχει ήδη δείξει ότι οι παραδοσιακές τάξεις των φοροφυγάδων ουδόλως έχουν επηρεαστεί από τον θεσμό των αποδείξεων, με εξαίρεση ίσως τις ταβέρνες, τα εστιατόρια και γενικώς τις περιπτώσεις όπου οι πελάτες ξέρουν ότι η τιμή είναι ίδια, είτε με απόδειξη είτε χωρίς.

Στην περίπτωση των ιατρών, για παράδειγμα, η έκπτωση είναι της τάξεως του 10% της δαπάνης, ενώ η επιβάρυνση αν κάποιος ζητήσει απόδειξη από γιατρό είναι τουλάχιστον 20-25%. Ομοίως και στην περίπτωση πολλών άλλων ελευθέρων επαγγελματιών, οπότε γιατί να πάρει απόδειξη ο φορολογούμενος;

Κατά τα λοιπά, η φορολογία των τόκων στις καταθέσεις αυξάνεται στο 15%, ενώ μας προέκυψε και φόρος υπεραξίας 20% στις πωλήσεις ακινήτων.

Τώρα πώς ακριβώς θα προκύψει πραγματική υπεραξία, όταν οι τιμές των ακινήτων έχουν κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια, αυτό μάλλον δεν απασχόλησε τον νομοθέτη. Οι αντικειμενικές αξίες να είναι καλά!

Πολλά αλλάζουν και για τις εταιρείες. Το πιο «τρανταχτό» όμως είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη κατά 6 μονάδες (στο 26%!) και η μείωση του φόρου στα μερίσματα σε μόλις 10%! Που σημαίνει ότι μειώνεται το κίνητρο επανεπένδυσης των κερδών.

Περίπου τα ίδια και στο θέμα των εισοδημάτων από ενοίκια. Όπου οι μόνοι που βγαίνουν ξεκάθαρα ευνοημένοι από τις νέες ρυθμίσεις είναι οι μεγαλοεισοδηματίες ιδιοκτήτες, που θα πληρώνουν λιγότερα από όσα πλήρωναν, ενώ ακόμη και ο τελευταίος μικροϊδιοκτήτης θα επιβαρύνεται με φόρο 10%, ασχέτως αν έχει άλλα εισοδήματα.

Για το τέλος άφησα το πιο τερατώδες: την πρόθεση (διότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις στη συγκυβέρνηση) κατάργησης της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά, πού ήταν ένα σεβαστό μέγεθος, ιδίως για όσους έχουν δύο ή περισσότερα.

Πιθανώς ο κ. Μαυραγάνης θεωρεί ότι η τεκνοποίηση πρέπει πλέον να… τιμωρείται ή να είναι προνόμιο των… ευκατάστατων, προς όφελος της υπογεννητικότητας.

ΥΓ.: Το περιουσιολόγιο μάλλον το έφαγε το μαύρο… σκοτάδι! Κρίμα, κ. Μαυραγάνη. Από εσάς περιμέναμε πολύ περισσότερα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v