Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποαποδίδουν τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας

Στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλη οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ. Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. Χωρίς αξιόλογη μεταβολή οι ελληνικοί τίτλοι.

Υποαποδίδουν τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας
Μια μικρή «γεύση» του πώς θα είναι τα πράγματα για τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την επόμενη εβδομάδα, δίνει η σημερινή εικόνα της αγοράς των ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση των ομολόγων των χωρών της Νότιας ευρωζώνης -η ένδειξη δηλαδή του κόστους δανεισμού των χωρών αυτών- κινείται υψηλότερα τη σημερινή, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης, πριν από τη μείωση του όγκου των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στα 60 δισ. ευρώ, από 80 δισ. που ήταν μέχρι τώρα, όπως αναφέρει το Reuters.

Αυτές οι πιο αδύναμες χώρες της λεγόμενης ευρωπεριφέρειας θεωρείται πως εξαρτώνται περισσότερο από τα τρισεκατομμύρια ευρώ που έχει δαπανήσει η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Πάντως, τα στελέχη της ΕΚΤ φαίνεται να είναι απρόθυμα ακόμα να προχωρήσουν σε αλλαγή νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται πως νωρίτερα η Eurostat ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,5%, σημαντικά χαμηλότερα του 1,8% που ανέμεναν οι αναλυτές, έναντι του 2% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, οι αγορές χρήματος δίνουν πιθανότητα 35% για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, έναντι 50% που έδιναν χθες.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο 0,32%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου ενισχύεται στο 2,30%, του ισπανικού στο 1,63% και του πορτογαλικού στο 3,96%.

Οι ελληνική τίτλοι, από την άλλη πλευρά, δεν σημειώνουν κάποια αξιόλογη μεταβολή, με το yield του 10ετούς να παραμένει λόγο χαμηλότερα του 7%, εν μέσω πληροφοριών για επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.

Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 6,93% και του 2ετούς στο 7,74%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v