Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με επιτόκιο -0,92% πούλησε 2ετή ομόλογα η Γερμανία

Τα αρνητικά επιτόκια σημαίνουν πως οι επενδυτές ουσιαστικά πληρώνουν για το προνόμιο να δανείζουν την Γερμανική κυβέρνηση. Στο 8% σταθεροποιείται η απόδοση του ελληνικού 2ετούς τίτλου.

Με επιτόκιο -0,92% πούλησε 2ετή ομόλογα η Γερμανία
Με το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών πούλησε σήμερα η Γερμανία το νέο διετές της ομόλογο. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,8 φορές, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,92%.

«Είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καταγραφεί ποτέ σ’ αυτό το τμήμα» δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους.

Το προηγούμενο χαμηλότερο επιτόκιο για διετές ομόλογο ήταν στο -0,75, στη δημοπρασία της 17ης Ιανουαρίου.

Τα αρνητικά επιτόκια –συχνό φαινόμενο μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις αρχές του 2015- σημαίνουν πως οι επενδυτές ουσιαστικά πληρώνουν για το προνόμιο να δανείζουν την Γερμανική κυβέρνηση.

Η απόδοση του 2ετούς bund κινείται αυτήν την ώρα στο -0,90% και του 10ετούς στο 0,22%.

Αν και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που διαχειρίζονται το πρόγραμμα QE αρχικά δεν μπορούσαν να αγοράσουν ομόλογα λήξεως συντομότερης των δυο ετών ή με επιτόκια χαμηλότερα του επιτοκίου καταθέσεων -0,4% της ΕΚΤ, ωστόσο οι αλλαγές που αποφασίστηκαν στους κανόνες αυτούς τον Δεκέμβριο έχουν παρασύρει χαμηλότερα τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Reuters, ιδιαίτερα η Bundesbank αγοράζει επιθετικά ομόλογα με πιο βραχυπρόθεσμες λήξεις, προκειμένου να μπορέσει πιο εύκολα να περιστείλει το πρόγραμμα, το οποίο προγραμματίζεται να «τρέξει» τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Εν τω μεταξύ, η προοπτική να κερδίσει η Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών έχει τρομάξει τους επενδυτές, που αναζητούν «καταφύγιο» στους γερμανικούς τίτλους –που θεωρούνται από τους ασφαλέστερους στην ευρωζώνη, παρά την υψηλή τιμή τους.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,88%, του ιταλικού στο 2,10%, του ισπανικού στο 1,63% και του πορτογαλικού στο 3,87%.

Την ίδια ώρα, καθώς ξεκίνησαν πάλι οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, η απόδοση του 2ετούς ελληνικού τίτλου σταθεροποιείται λίγο υψηλότερα από το 8% και του 10ετούς κοντά στο 7,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v